brughagedis.nl

Deze blog gaat over mezelf en mijn bezighedenToday I started a new blog

15 August, 2013 (16:11) | Uncategorized | By: brughagedis

Today I started a new blog for my trip to Singapore where I will attend the the IFLA World Information & Library Congress and a ACM Library Advisory Board Meeting.

See: Always on a clear day (after a song from the Simple Minds)

KompoZer

5 December, 2008 (15:16) | Technopraat, websites | By: brughagedis

Ik zal het maar eerlijk bekennen: ik ben een groot fan van what-you-see-is-what-you-get html-editors, d.w.z. programma’s waarmee je een webbladzijde kunt maken in een Word-achtige omgeving zonder direct in de html, Javascript of alle andere mogelijke code’s te hoeven werken. Voor echte webmasters is dat zo’n beetje hetzelfde als te zeggen dat je nog in Sinterklaas gelooft. Maar het begon al meer dan 10 jaar geleden toen Claris-Homepage op de Mac werd geïntroduceerd als één van de eerste wysiwyg html-editors. Dat programma heb ik eigenlijk in de laatste versie nog tot enkele jaren geleden kunnen gebruiken. Een professioneler programma zoals Dreamweaver bleek te duur en Frontpage ken ik alleen in de eerste versies die ooit meegeleverd werden op bijvoorbeeld de Windows NT server cd’s. De Express versie is nog wel gratis te downloaden. Op het werk heb ik lange tijd gebruik gemaakt van de Composer in de originele versie van Mozilla in het Tools-menu beschikbaar is. Maar sinds Mozilla Firefox is de composer niet meer aanwezig. Tenmiste dat dacht ik. Ik was er dan ook al bezig te wennen aan het bijhouden van een aantal websites met een kale html-editor zoals PSPAD, wat overigens erg goed is, maar niet wysiwyg. Op zich lukt dat wel, maar als je veel met tabellen werkt, is het lastig het overzicht te behouden. Daarom was ik erg blij dat ik gisteravond de opvolger van de composer ontdekte, KompoZer geheten die door de Mozilla.org als freeware beschikbaar wordt gesteld. Weliswaar een jaar na dato, maar ik loop niet zo voorop met allerlei nieuwe dingen. Meteen uitgeprobeerd en hij bevat een heleboel handige opties, o.a. een site-manager, een ccs-editor, het werken met php-code is mogelijk en je kunt om een hele folders met plaatjes naar een bladzijden te slepen om ze daarin op te nemen. Erg handig en hij is er ook voor MacOSX en Linux! Vanochtend ontdekte ik dat hij niet geïnstalleerd hoeft te worden, downloaden naar een geschikte locatie op de harde schijf is voldoende. Een uitkomst op onze door ict zwaar afgeschermde werk-pc’s!

Brughagedis.nl in Kompozer

Spoetnik symposium

27 November, 2008 (09:11) | Blog's, Brughagedis, Spoetnik | By: brughagedis

Giateren werd het afsluitende Spoetnik symposium gehouden waarin o.a. Laika een erg leuke en met veel sinaasappels geïllustreerde Powerpoint-presentatie over bloggen gaf. Ook bleek dat de Spoetnik-cursus tot ver buiten de UBA aandacht heeft getrokken en hier en daar in soms ver afgeslankte vorm wordt overgenomen. Het aantal nieuwe Web 2.0 – toepassingen dat wekelijks verschijnt is enorm en het blijft nog een beetje de vraag welke daarvan bruikbaar zijn in de dagelijkse werkomgeving. Bij ons zijn inmiddels in heel bescheiden mate een aantal al wel toegepast, waaronder met name de fotoalbums en Google docs. Het open source cms phpWebSite werd door mij al voor de cursus ontdekt en gebruikt als ingang van het boeken selectie-project voor de medewerkers.  Voor mij is de cursus vooral ook een leuke speelplaats geweest waarin ik kennis kon maken  met nieuwe toepassingen  toepassingen en het bloggen in het bijzonder. Dat veel daarvan thuis en in de avonduurtjes heeft plaatsgevonden bleek een gemeenschappelijk gedeelde ervaring.

Door Robin van Schijndel werd mijn personage tijdens de inleiding ook nog even in het zonnetje gezet. Dat had totaal niet gehoeven, maar met de iMac die in een van mijn pagina’s uit elkaar wordt gehaald, gaat het inmiddels heel goed. Transplantatie van een harde schijf bleek uiteindelijk de oplossing van het probleem. Ik gebruik hem nu vooral voor muziek.

Wie ook nog wel vermeld mag worden is WoW!ter uit Wageningen, want zijn onvermoeibare hulp en uitleg heeft op een aantal cruciale momenten zeker bijgedragen aan de goede afloop. Aan het eind van de middag was er een borrel en vond ik het leuk om in persoon kennis te maken met Turquoois en eindelijk ook … Laika. 

Gerepareerde iMac 

Nutch 0.9 onder Windows XP

10 November, 2008 (22:04) | Bibliotheek, Technopraat | By: brughagedis

Een van de fascinerende toepassingen van Internet waarvan ik me altijd heb afgevraagd hoe ze werken zijn de zoekmachines. Vorige week kreeg ik via Questionpoint, het systeem waarmee aan de UB gestelde vragen afgehandeld worden, een vraag toegewezen die me dit een beetje duidelijker maakte. De vraag was afkomstig van een student Informatiekunde die bij het configureren van de Open Source zoekmachine Nutch onder Windows XP vastgelopen was in een foutmelding. De gehele configuratie ging goed tot aan het tonen van het zoekscherm, maar na het invullen van de zoektermen en het klikken op OK, kwam er een HTTP 500-error die aangaf dat de aanhalingstekens van de string “/include/header.html” op een bepaalde regel (151) van het jsp-script van een escapeteken moeten worden voorzien bij gebruik als waarde in een variabele. In het officiële taalgebruik:

org.apache.jasper.JasperException: /search.jsp(151,22) Attribute value language + "/include/header.html" is quoted with " which must be escaped when used within the value

Op Internet wordt op veel plaatsen als oplossing voor deze foutmelding het advies gegeven deze aanhalingstekens te escapen met een forward-slash. Er wordt echter ook geconstateerd dat dat niet werkt. Dat was ook het probleem van de student informatiekunde. Omdat hij dacht dat wij er misschien ervaring mee hadden vroeg hij of wij er misschien naar konden kijken. In eerste instantie dacht ik dat het misschien aan het ontbreken van een header.html bestand op de aangegeven plek kon liggen, maar dat bleek toch niet de oplossing.

Omdat ik op het werk niks mag installeren heb ik thuis de hele configuratie uitgevoerd. Een heel duidelijke handleiding is de Step by Step installation guide for dummies: Nutch 0.9 . Te vinden via de Nutch Wiki.

De eerste stap vereist de installatie van Cygwin, een emulator waarmee onder Windows Linux-applicaties gedraaid kunnen worden. Vervolgens installatie van de Java Development KitApache Tomcat webserver en Nutch zelf. Daarna geef je aan van welke url’s de crawler bladzijden moet verzamelen en geef je binnen cygwin de opdracht aan Nutch dit te doen. Hierbij kun je aangeven tot op welke niveau pagina’s verzameld moeten worden en hoeveel per niveau. Deze pagina’s worden in een crawl-folder op de harde schijf opgeslagen. Ik koos voor de de url www.uva.nl.

Crawler

De Crawler onder Cygwin 

Tegelijkertijd wordt ook een zogenaamde WAR bestand (Web Application aRchive) gemaakt, wat een verzameling Java Server Pages, servlets, style sheets, statische HTML pagina’s en Java Scripts is, waarmee de zoekapplicatie in Apache opgediend kan worden. Het enige wat je hoeft te doen is dit WAR bestand naar de Apache folder te uploaden en daar uit te pakken (deployen). Daarna zou het moeten werken, ware het niet dat ik ook de bovengenoemde foutmelding kreeg.

Zoekscherm Nutch 

Het zoekscherm van Nutch 

De hele installatie heeft me zo’n twee uur gekost. Daarna nog ongeveer twee keer een avond (niet de hele avond) voor ik erachter kwam dat je niet alleen op die ene regel alle dubbele-aanhalingstekens moet escapen, maar in het héle script. Als je dat doet werkt het uiteindelijk wel. Deze oplossing moet nog wel wat verbeterd worden, want als je doorklikt in de gevonden treffers komen er weer nieuwe foutmeldingen. Waarschijnlijk is dat ook op te lossen met nieuwe escape-tekentjes. Gek is dat het erop lijkt of het script van deze distributie onder Windows XP niet helemaal bugvrij is. Ik vermoed dat het onder Linux of Mac wel werkt, maar ik ben er nog niet toe gekomen dit uit te proberen. Voor anderen die ook hiermee bezig zijn stel ik in ieder geval mijn bewerkte search.jsp script voor download ter beschikking. Plaats het in de folder: C:\Program Files\Apache Software Foundation\Tomcat 6.0\webapps\nutch-0.9\. Ik moet er nog verder aan werken. Het ultieme doel is natuurlijk een brughagedis crawler die op gezette tijden in de logs van de blogs uit mijn blogroll opduikt. Zo ver is het nog niet. Maar wie weet …

resultaten voor uva

Zoekresultaten 

Ik vind het alleen raar dat de vraagsteller nog niets van zich heeft laten horen. Is het zo dat hij toch nog iets meer had verwacht? Of ligt het aan Questionpoint waarin je erg gemakkelijk vrij moeilijk te beantwoorden vragen kunt stellen die dan ook nog serieus beantwoord moeten worden ook? Ik heb daar eerder mijn twijfels over gehad. Maar nu heb ik er wel weer wat van geleerd!

Boeken bestellen

22 October, 2008 (09:23) | Bibliotheek, Boeken | By: brughagedis

Vorige week beschreef ik hoe ik door het turven van de gevonden treffers met woorden uit de titel van Wiley ebooks in een zoekmachine op de websites van de instituten probeerde ebooks te selecteren die geschikt zijn voor onze faculteit. Dit bleek toch een beetje te tijdrovend. Ik heb op zo’n 200 van de 2000 titels gezocht. Ook heb ik uitgezocht welke titels die al als boek in de bibliotheek aanwezig waren zijn uitgeleend. Dat bleken er maar een paar te zijn, voor mijn vakgebied (Life sciences) allen slechts één keer. Dat zegt natuurlijk erg weinig, want misschien zijn ze alleen door de aanvrager een keer bekeken. Daarom heb ik mijn selectie no0g aangevuld met enkele nieuwe en kostbare titels. Want waarom zou je niet van de gelegenheid gebruikmaken? En ik vond in een folder van Wiley nog een paar titels warvan ik dacht dat ze misschien interessant kunnen zijn. Achteraf vond ik die papieren catalogus toch het meest overzichtelijk, maar misschien schrijf ik nu iets wat absoluut niet gewenst is?

Uiteindelijk heb ik van alles wat genomen en kwam tot de volgende 10 titels.

Wiley ebooks

Op deze manier maakte ik eigenlijk spelenderwijs kennis met de belangrijkste taak van een informatiespecialist, nl. het aanschaffen van nieuwe titels. Het valt mij op dat bij veel wetenschappelijke boekwinkels het altijd zo goed lukt om een leuke, evenwichtige en niet te groot aanbod samen te stellen. Hoe doen ze dat? Hebben ze een begnadigde medewerker die echt alle uitgevercatalogi uitvlooit en het perfect kan selecteren? En waarom kunnen wij dat minder goed?

Bij een aantal instituten is het aanschaffen van nieuwe boeken een beetje een probleem omdat er weinig input komt vanuit de medewerkers. Daarom moet ik op zoek naar methodes erachter te komen wat ze willen hebben. Er zijn verschillende mogelijkheden:

– Je kunt het de medewerkers vragen. Maar ik heb de indruk dat zo die verzameling saaie, onappetijtelijke, verouderde en nooit uitgeleende werken die we nu ten dele hebben is ontstaan.

– Je kunt een approval plan opstellen en aan de hand daarvan min of meer automatisch bestellen. Maar ik denk dat er nog wat gesleuteld moet worden aan de feedback mechanismen en kunstmatige intelligentie van de huidige systemen voordat die echt doeltreffend werken.

– Daarom geloof ik misschien nog het meest in het analyseren van de doelgroep op zoveel mogelijk verschillende manieren (publicatieanalyse, doorvlooien van rapporten, studiegidsen, proefschriften, scripties, websites) om erachter te komen op welke terreinen er onderzoek wordt gedaan en onderwijs gegeven. Dat zou kunnen in de vorm van een Kenniskaart. Maar om die faculteitsbreed in te voeren is een gigantische klus.

Ik ga dan ook eerst beginnen met een combinatie van de bovengenoemde mogelijkheden, waarbij het approval plan nog even in de ijskast blijft, en heb zelf een twintigtal titels uitgezocht uit een aantal folders en die naar de vertegenwoordigers op de instituten gemaild. De eerste reakties zijn positief. Eens kijken wat er uit voortkomt.

Boekenverkoop tweede middag

16 October, 2008 (21:48) | Bibliotheek, Boeken | By: brughagedis

Vanmiddag was de tweede middag dat we in de Bibliotheek van Biologie overtollige boeken verkochten, zie mijn bericht van twee dagen geleden: Grote boekenverkoop. Deze keer zijn er aanmerkelijk minder mensen geweest, ik denk zo’n 10 – 15. Maar er zijn bijna evenveel boeken verkocht, naar schatting een stuk of 90. Er waren vooral mensen die op zoek waren naar insektenboeken. Ook heeft het ongeveer evenveel opgeleverd, ondanks dat ze bij elke twee boeken er één gratis cadeau deden. Hierbij moet aangetekend worden dat ik zelf ook voor zo’n 20 euro heb gekocht (en betaald!) Daarbij heb ik wel gewacht tot de gewone verkoop beëindigd was.

Serieuze boekenliefhebbers

Op zoek naar boeken over insekten

Bij elkaar zijn we op deze manier zo’n 20 procent van de 2400 af te voeren titels kwijtgeraakt. Dat valt aan de ene kant mee, aan de andere kant stemt het tot nadenken. Zeker als je bedenkt dat we het grootste deel gratis hebben weggegeven. De meest gehoorde reden om niets mee te nemen was dat de boekenkast al vol is. Daar leidt ik uit af dat deze boeken nog maar weinig nut hebben, of ze er te slecht uitzien. Als je dan bedenkt hoeveel geld het heeft gekost om al die tamelijk nutteloze werken die niemand nog voor 1 euro wil kopen al die jaren in de bibliotheek op te slaan en te verwerken, dan vraag ik me wel een beetje af waar we soms mee bezig zijn.

Duurdere werken

Van de tafel werden vooral de recentere boeken gekocht

Een opmerkelijk staaltje daarvan kwam ik ook vanmiddag tegen toen ik een cassette uitleende met topografische kaarten van de Canarische eilanden waarin maar liefst 10 afzonderlijke barcodes waren geplakt. Op elke kaart één en nog één op het boek en één op de cd. Bij het uitlenen moet je dus 10 barcodes scannen en over een tijdje ook weer 10 bij het innemen. Dit alles om te voorkomen dat er ook maar iets zoek raakt. Deze cassette vormt zo op het oog één afzonderlijk en compleet uitleenobject en bovendien hebben we hem gratis gekregen. Hier heeft de beveiliging kennelijk geprevaleerd boven overwegingen van efficiëntie en ik betwijfel of het werkt zoals het is bedacht. Want er gaat geen belletje af als je een onderdeel per ongeluk niet meescant. Bovendien is het gemakkelijker om tijdens het uitlenen en innemen even alle onderdelen te controleren dan om ze allemaal te scannen.

Legere kasten

De kasten zijn toch wat leger

Over 10 jaar staat die cassette misschien net zo te koop als nu de boeken in de afvoerkasten. Is het erg als er dan wat kaarten missen? Zou u de onderstaande boeken voor een paar euro hebben gekocht? Nou ik wel! De verkoop gaat voorlopig nog gewoon door.

Fuhrer Biologischen Fachliteratur  Statistical Tables Phylogenie

EmbedIt-plugin

15 October, 2008 (21:49) | Blog's, Video, wordpress | By: brughagedis

Bezoekers van dit blog met Mozilla/Firefox zullen gemerkt hebben dat de layout helemaal verstoord was sinds ik enkele posts geleden twee grote videowalls heb opgenomen. In IE zag het er goed uit, maar in Mozilla/Firefox was de achtergrond grijs en de hele sidebar naar beneden verhuisd. Niet erg fraai.

Ik had iets dergelijks al eerder gemerkt met bepaalde zelfgemaakte en embedded video’s, maar het meestal kunnen oplossen door een deel van de html code weg te halen en alleen alles tussen de <embed>-tags te laten staan. Maar bij deze videowalls lukte dat niet omdat het er twee waren. Een van de videowalls verdween als ik dit truckje toepaste. Ik denk nu de oplossing gevonden te hebben met de EmbedIt-plugin.

Op de blog van de maker Matteo Ionescu staat dat je met de plugin elk stukje embeddable code, video of widget in een WordPress-blogpost kunt opnemen. De werkwijze is erg simpel, zip-bestand downloaden, uitgepakte uploaden naar plugindirectory, activeren en vervolgens kun je met een simpele [html] tag tot negen codefragmenten in een post toevoegen. Op deze website staat een goede instructie-video en kun je de plugin downloaden. Bij de twee embedded video-walls bleek de plugin prima te werken. Door ze iets smaller te maken passen ze ook weer binnen de afmetingen van de blogpost zoals die door de style-sheet zijn bepaald en ziet het er in Mozilla/Firefox ook weer goed uit.

De plugin bestaat uit slechts enkele regels en werkt volgens mij door de kwetsbare code voor WordPress verborgen in een metadata (custom) field op te slaan en vervolgens op het moment dat WordPress de pagina toont weer tussen te voegen in de post. Slim bedacht! Prima plugin lijkt mij.

Grote boekenverkoop

14 October, 2008 (20:40) | Bibliotheek, Boeken | By: brughagedis

BoekenverkoopHet is maar goed dat we niet van de boekenverkoop hoeven te leven. Vanmiddag hebben we een grote boekenverkoop georganiseerd in de bibliotheek  van Biologie. Het ging om boeken die niet mee konden naar de nieuwe bibliotheek en ook niet naar het Centraal opslagmagazijn bij het AMC omdat zich daar al eenzelfde exemplaar bevindt. Voordat we ze aan een marktpartij aanbieden kunnen medewerkers en studenten eerst hun slag slaan.

Naar schatting ging het om iets meer dan 60 meter, zo’n 2100 boeken. Binnen de faculteit was de verkoop via de nieuwsbrief aangekondigd, maar we wisten toch niet hoeveel bezoekers we konden verwachten. Een echter stormloop is het niet geworden, maar de opkomst stelde niet teleur. Ik denk dat er zo’n 35 tot 40 bezoekers geweest. In totaal hebben ze iets meer dan 100 boeken meegenomen. Per persoon hebben ze dus zo’n 2 tot 3 boeken gekocht. Voor de kringloopwinkelprijs van 1 euro.

Het is natuurlijk zo dat bibliotheekboeken al een heel leven achter zich hebben en er vaak niet meer zo goed uitzien. Bovendien zitten er stempels in en plakkers op. Van mijn voorgangster hoorde ik dat ze daardoor nog maar 20 procent van de waarde van tweedehands niet-bibliotheek boeken hebben. Maar er zaten genoeg leuke dingen tussen. Misschien dat koppelverkoop (drie voor de prijs van één) de omzet nog iets kan vergroten. Aanstaande donderdagmiddag organiseren we het nog eens, dus dan kunnen we in het laatste uurtje misschien nog wat stunten met de prijs.

Maar ik denk niet dat we op deze manier donderdag nog heel veel meer kwijtraken. Met wat er al eerder is weggehaald door medewerkers en is weggegeven aan bevriende organisaties schat ik dat op deze manier zo’n 500 van de 2500 boeken wordt afgevoerd. We blijven dus nog met aardig wat voorraad zitten, maar al met al zijn we heel tevreden. De vraag is alleen op welke bank zetten we de opbrengst?

kastrijvoor

Vóór

Bijzondere boeken

Tafeltje met bijzondere boeken, wat hoger geprijsd

Druk

En toen werd het druk

Kastrij na

Na, is er verschil?

Wiley ebooks: een tweede methode

13 October, 2008 (20:00) | Boeken, ebooks | By: brughagedis

Er blijkt nog een andere methode voor het kiezen van 20 Wiley-ebooks. Dat bleek vanochtend toen ik mijn methode uit de vorige blog-post demonstreerde aan mijn zeer gewaardeerde collega vakreferent/informatiespecialist Kasper Abcouwer. Hij vond het een leuk idee om te proberen de relevantie van een bepaalde titel te bepalen aan de hand van de resultaten van een zoekopdracht met woorden uit de ebook-titel in een zoekmachine die zoekt op de websites van de betreffende instituten. Maar het zou natuurlijk mooier zijn als zoiets automatisch kon. Vandaar dat hij een alternatieve manier voorstelde en wel door de gegevens van Wiley middels isbn te koppelen aan de uitleencijfers. Met de gedachte dat je van titels die veel uitgeleend worden een elektronisch exemplaar beschikbaar kunt stellen. Dat geeft misschien meer een beeld van het gebruik in het verleden, maar het werkt sneller als je de gegevens hebt. En die uitleencijfers heb ik toevallig omdat ik lijsten maak voor de selectie van de boeken. Die database bestaat uit zo’n 88.000 records, waarvan er ongeveer 48.000 een isbn bleken te hebben. Met enige moeite heb ik die records naar Excel geexporteerd. Vervolgens bleek dat Wiley 13-cijferige isbn’s gebruikt en de gegevens van onze collectie uit het GGC nog merendeels volgens 10-cijferige notitie vermeld staan. Gelukkig vond ik op de website http://forums.cardbox.com/topics/185 een formule om 10-cijferige isbn’s in Excel om te zetten naar 13-cijferige isbn’s.

isbn 10 naar isbn 13 converter formule

 Excel-functie om 10-cijferige isbn´s te converteren naar 13-cijferige

Van de 6473 Wiley ebooks titels bleken we er 193 op papier in huis te hebben. Van 60 daarvan zijn uitleencijfers beschikbaar. Daarvan zijn weer negen titels ook opgenomen in mijn selectie uit het totale aanbod op grond van de categorie-aanduiding door Wiley, overeenkomend met mijn vakgebieden. Voor twee titels worden ook veel treffers gevonden met de Rollyo-zoekmachine op de websites van de instituten.  Deze twee titels ga ik zeker voordragen als ebook. Van de overige titels zijn de treffers met de Rollyo/zoekmachine niet spectaculair of ontbreken zelfs. Maar ik denk dat ik ze toch ga voorstellen aangevuld met een aantal titels met veel treffers in de Rollyo-zoekmachine methode. Alleen moet ik dan nog flink wat zoeken. Ook is duidelijk dat ik mijn selectie op grond van de categorie aanduiding van Wiley niet te strict moet nemen. Een aantal titels die waren ondergebracht bij Geneeskunde Algemeen blijkt ook bij ons in de bibliotheek te staan en zelfs een aantal keren te zijn uitgeleend. Dus we zijn toch iets medischer dan we dachten.

Tabel met uitgeleende titles in Excel

Uitgeleende papieren Wiley titels 

Dat lijstje dat komt er ook wel. En, misschien nog een hangmatje nodig?

Informatiespecialist: How hard can it be?

12 October, 2008 (21:31) | Bibliotheek, ebooks | By: brughagedis

Sind kort ben ik dus infornatiespecialist en vakreferent Biologie en Informatica. Ik was al informatiespecialist Informatica en deed Biologie er zo’n beetje bij tot mijn voorgangster met vervroegd pensioen ging en dat is nu gebeurd. Om een of andere reden geven ze er bij ons de voorkeur aan naar deze functie te refereren als vakreferent, maar ik geef de voorkeur aan informatiespecialist. Dan weet op borrels en partijtjes tenminste nooit iemand wat je nou precies doet, ze denken dat het iets met computers en informatie van doen heeft en dat vind ik eigenlijk wel leuk.

Wat doet zo’n vakreferent/informatiespecialist nou eigenlijk? Nou, dat valt reuze mee. Eigenlijk nog gewoon datgene wat ik altijd al deed en dat zijn zo’n beetje alle voorkomende werkzaamheden: van het halen van papier in het magazijn en het bijvullen van de studentenprinters, via het de weg wijzen van eerstejaars studentes tot aan het bedenken van database systemen en het invoeren van gegevens daarin.

Wat daarbij is gekomen, is het volgende:

Het laten bestellen van boeken en goedkeuren van aanvragen voor nieuwe boeken door medewerkers. Voor het bestellen van boeken komt het reuzegoed uit dat er maar liefst twee vestigingen van Selexyz in Amsterdam zijn. Ik ga daar gewoon in de pauze en op zaterdagmiddag even langs en kijk welke nieuwe titels er in de schappen staan. Die bestel ik dan. Vroeger was het nog gemakkelijker, mijn voorgangster had een bestelpasje en die hoefde alleen de boeken aan te wijzen. Ze werden vervolgens op locatie afgeleverd. Wij bestellen via de Centrale Universiteitsbibliotheek, dus dat kan helaas niet meer. Maar ik zou dit goede gebruik graag weer in ere herstellen. Als Amsterdamse Universiteit moeten we eigenlijk de Amsterdamse boekhandels ondersteunen.

Als die boeken dan aangekomen zijn, moeten ze van trefwoorden worden voorzien. Daar heb ik ook iets heel handigs op gevonden: bol.com. Al eerder schreef ik dat veel boeken door hen van trefwoorden worden voorzien. Die hoef ik dan alleen maar over te nemen in het GGC.

In verband met de verhuizing naar de Nieuwe Bibliotheek volgend jaar zijn we druk bezig om een groot deel van de collectie af te voeren naar de centrale opslagplaats in Amsterdam Zuid-Oost. Ook daar heb ik een handig systeem voor gemaakt. Als een titel ooit is uitgeleend of jonger is dan 2001, dan heeft het een gele sticker gekregen en mag hij blijven. Boeken die door medewerkers zijn geselecteerd kregen een oranje sticker. De overblijvende titels gaan naar een bijzondere collectie als ze ouder zijn dan 1900 of naar die opslagplaats als ze daar nog niet zijn. De rest wordt verkocht. Een kind kan de was doen.

Dan zijn er nog de tijdschriften, die zijn wat lastiger. Gelukkig hebben mijn budgetten nog wat marge en zijn er geen grote wensen. Als uit de hemel gevallen kwam dit jaar een verplichte UKB-brede licentie op de BioOne journals. Dat was de laatste jaren al een paar keer een wens geweest, maar het was er nooit van gekomen omdat het vrij duur is. Lachen dat we nu verplicht een licentie moeten nemen!


Vorige week kreeg ik de vraag van mijn baas of ik even 20 titels van de Wiley ebooks wilde uitzoeken. Tja, hoe pak je zoiets aan? Na enig nadenken kwam ik tot de volgende oplossing: ik heb een Rollyo-zoekmachine gemaakt voor de websites van de instituten waarvoor ik verantwoordelijk vor ben. Als ik nu per titel het aantal treffers turf, heb ik een indicatie van de terreinen waar ze met onderzoek mee bezig zijn. Het gaat echter wel om zo´n 2000 ebooks. Wel wat veel. Daarom ben ik bezig met overzicht van de titels waarin het aantal treffers ingevuld kan worden. Het verkeert nog enigszins in een testfase. Maar als je wil, kun je meehelpen.

Link naar overzicht van de Wiley Ebooks waaruit ik een keuze moet maken.

Invulscherm voor invoeren gegevens met ebooks


View Stats