brughagedis.nl

Deze blog gaat over mezelf en mijn bezighedenVreemde vragen aan de balie

12 February, 2008 (09:32) | Bibliotheek | By: brughagedis

Een van de voordelen van het werken in een kleine bibliotheek is dat je allerlei verschillende werkzaamheden mag doen. Zo doen de informatiespecialisten bij ons ook twee dagdelen per week baliedienst. Omdat het vrij rustig is, doe ik dan ook mijn gewone werk, zoals bijvoorbeeld het sleutelen aan een Access-database. Dan gebeurt het wel eens dat je net met een gecompliceerd filter bezig bent als de telefoon gaat.

“Met professor K, is dit de bibliotheek van Natuurkunde?”. Nou is onze bibliotheek de samenvoeging van de bibliotheken van Natuurkunde, Scheikunde en Fysische geografie. Dus dat klopt op zich wel, beaam ik.

“Ik ben op zoek naar een artikel dat een paar maanden geleden in de NRC stond en dat ging over de evolutie van DNA ten gevolge van straling uit het heelal. Ik heb het nodig als aanknopingspunt voor mijn  eigen onderzoek en ik zou graag de naam willen weten van de onderzoeker die in dat artikel werd genoemd omdat ik hem een brief wil schrijven met verzoek om meer informatie.”

Nou ken ik prof. K nog van Biologie en weet dat hij al jaren geleden gepensioneerd is en ik dat hij geldt als “lastig”. Bovendien lijkt mij dat deze service wel erg ver gaat, want wij hebben toevallig wel een abonnement op NRC, maar wij bewaren hem niet langer dan een paar maanden. Maar in de DB is ook nog de Krantenbank en daar zou ik in kunnen kijken. Ik zeg hem te zullen kijken en terug te bellen. Vervolgens kan ik in de Krantenbak natuurlijk niets vinden in de NRC, maar in de Volkskrant lijkt in de week voor Kerst wel een artikel verschenen over een Nijmeegse emeritus hoogleraar exobiologie over de Urey-Miller experimenten en iets over dna, straling en evolutie. Zou hij zich misschien in de naam van de krant vergist hebben? Voor de zekerheid kijk ik nog de stapels NRC’s door, maar kan daarin niets vinden.

Dus ik bel hem en vraag of hij zeker weet dat het de NRC was waarin hij het artikel had gelezen.  Dat blijkt wel zo te zijn, maar hij geeft meer informatie. Zo denkt hij dat het onderzoek aan de UvA  is verricht, mogelijk een promotie van iemand aan het IHEF. (Instituut voor Hoge Energie Fysica). Hij kent nog een ex-hoogleraar aan het IHEF en die kan hij ook nog bellen. Ik zeg hem nog in Dare te zullen kijken of ik iets kan vinden en hem te schrijven als dat zo is. In UvA-Dissertations kan ik echter in de promoties van de afgelopen twee jaar niets vinden wat erop lijkt. Het is mogelijk dat het ergens wel in één van de proefschriften staat, maar dan zou ik ze allemaal moeten gaan lezen. En ik ben hieral een uur van mijn tijd mee bezig geweest.

Moraal van dit verhaal: Vroeger toen er nog een Bibliotheek Natuurkunde was met nog een echte bibliothecaris of bibliothecaresse had hij of zij meteen geweten dat er vorig jaar een proefschrift was verschenen dat hierover gaat. Nu is dat niet meer zo en de mensen die achter de balie zitten weten niets meer over het onderwerp. Ik ben de laatste die tegen deze ontwikkeling is, omdat ik zie dat schaalvergroting ook grote voordelen heeft. De huidige bibliotheek is erop gericht dat mensen zelf hun informatie zoeken. Wij bieden alleen de mogelijkheden daarvoor aan. Maar die oudere medewerkers weten dat nog niet. Ik had dus eigenlijk meteen moeten zeggen dat we zo niet meer werken. Aan de andere kant komen dit soort vragen niet zo heel vaak voor en is het besteden van een uurtje aan het eventueel zoeken niet zo’n probleem. Per slot van rekening ben ik beter in die systemen thuis dan ik van hem veronderstel. Alleen is het jammer dat het niks heeft opgeleverd.

Ik ga nu nog even op de website van het IHEF zoeken naar informatie over dit onderwerp.

Comments

Comment from laika
Time: February 17, 2008, 11:57 pm

En ben je er nog achter gekomen hoe het in elkaar stak? Ik ken die gevoelens die jij beschrijft. heb er ook naar gerefereerd in een stukje van mij (over RSS en PubMed). maar het stomme is dat ik het toch niet kan laten om iemand te helpen/iets uit te zoeken. Zelfs voor dit onderwerp heb ik even gezocht (?!). Bij dat instituut hebben ze net een nieuwe vidi-subsidie. Misschien had je ook nog even bij NRC-next kunnen kijken. Woord waar je naar moest zoeken is mogelijk: kosmische straling.
Het vervelende is echter dat mensen vaak geen goede of volledige info geven. Zie er dan maar eens achter te komen. Groetjes, Laika.

Comment from booklouse1
Time: February 18, 2008, 9:10 am

Hoi Laika,
Nee, ik ben er nog niet uit. Op de websites van de drie natuurkunde instituten bij ons kan ik niks relevants vinden. Op NRC.Next hebben we sinds begin dit jaar een abonnement, maar ik heb alleen in de gewone NRC gekeken. Heb nu ook even in NRC.Next gezocht. Maar ook daar vind ik niets wat het zou kunnen zijn. Mijn collega zegt ook dat het heel goed kan dat het artikel al veel langer geleden is verschenen. Mensen vergissen zich vaak in wanner iets is gepubliceerd bij zo’n vraag. Maar, bedankt voor het meezoeken!


View Stats