brughagedis.nl

Deze blog gaat over mezelf en mijn bezighedenLinken naar OPC

18 February, 2008 (20:00) | Bibliotheek, Technopraat | By: brughagedis

Mijn comment op Wout Vissers’s blog van 15 februari (Variaties op een thema) was niet helemaal volledig. Hij vroeg hoe je naar de OPC of Picarta kon linken? Waarschijnlijk bedoelde hij in WordPress. Ik gaf hem een link die je zo in je webpagina kunt plakken naar de OPC en naar Amazon. Dat is leuk om bijvoorbeeld een boekenlijst aantrekkelijker te maken. Alleen er was weinig uitleg bij. Hoe het werkt wist ik gedeeltelijk.

Als je de OPC op een boek zoekt zie je bovenaan in het adresveld een link als de volgende verschijnen:


http://opc.uva.nl:8080/DB=1/LNG=NE/SID=518090de-3/CMD? 
ACT=SRCHA&IKT=1016&SRT=RLV&TRM=epn+109941462&REC=*

Deze link heeft een vaste structuur, nl. eerst het webadres van de zoekmachine en vervolgens een reeks instructies die aangeven dat er volgens een bepaalde sorteervolgorde (RLV van Relevantie)  gezocht moet worden op de volgende term (TRM) (Term) : epn met nummer 109941462. Deze structuur ligt vast en kun je in een link gebruiken, waarbij je bijvoorbeeld de epn van een boek geeft, zodat je na klikken de titelbeschrijving in de OPC op je scherm krijgt.

De link naar Picarta ziet er ongeveer net zo uit:

http://picarta.pica.nl/DB=2.41/CMD?ACT=SRCHA&IKT=1016&SRT=YOP&TRM=ppn+781250927

Dit soort links kun je in Excel of Access plakken, of vanuit een database dynamisch laten opbouwen. Maar je kunt er meer mee doen, o.a. zoeken in verschillende bestanden via een eigen interface. Daarvoor kun je een script gebruiken dat al in 1996 is gemaakt door Justin Boyan en dat Hunting the Snark” heet. Het is beschikbaar op de volgende link: http://www.cs.cmu.edu/~jab/snark/.
De auteur is zo vriendelijk duidelijk aan te geven hoe je het script voor eigen gebuik kunt aanpassen. Open de  broncode, knip het op de aangegeven plekken uit en plak het in je eigen pagina. De lijst met zoekmachines is eenvoudig aan te passen door het adres van de zoekmachine te achterhalen, er een keer een zoekopdracht mee te doen met de string “hunting the snark” en die gegevens vervolgens in het script te plakken. Op deze manier heb ik de OPC, NCC en Picarta toegevoegd. Het werkt zelfs nog bij Google. Helaas kun je in de pagina’s van WordPress geen Javascript gebruiken. Daarom heb ik een bladzijde met links naar de server geupload. Op een vergelijkbare manier kun je ook linken naar boektitels of boekcovers in Amazon d.m.v. isbn . Er zijn ook een widgets beschikbaar voor Amazon. Misschien is het ook mogelijk om een widget te bouwen voor PICA. Misschien bestaat het al wel…


View Stats