brughagedis.nl

Deze blog gaat over mezelf en mijn bezighedenOnline selectie systeem

19 February, 2008 (17:15) | Bibliotheek | By: brughagedis

Vandaag is er een mailtje naar Informatica gestuurd met het verzoek om de selectie van boeken voor de open opstelling van de nieuwbouw door de bibliotheek aan te vullen met een eigen selectie. Van Biologie zijn de cijfers nu bekend. Die zijn precies volgens de verwachting: naast de titels die in aanmerking komen omdat ze een keer uitgeleend zijn of nieuwer zijn dan 7 jaar is er nog ongeveer 5 % extra geselecteerd. Dat kon door langs de kast te lopen of door dit in een online database aan te geven. Het blijkt dat slechts 7 % van de boeken middels die online database is geselecteerd. Ik had geen idee wat ik moest verwachten, maar dit is niet zoveel. Dat komt deels doordat het aandeel van de medewerkers in de geselecteerde titels niet zo hoog is. En het is natuurlijk het eenvoudigst om titels in de kast te beoordelen op hun geschiktheid.  Dit is dan ook het meest gebeurd. Ik moet zeggen dat ik het zelf ook zo heb gedaan. Maar in de database waren vrij veel mogelijkheden om selecties te maken op jaar van uitgave, bc-code, aantallen bij UvA of elders, enz. Het is jammer dat daar vrij weinig gebruik van is gemaakt. Ik ben daarom erg benieuwd hoe het nu bij Informatica gaat. Want ik verwacht dat ze daar beter met een dergelijk systeem uit de voeten kunnen. Bij Biologie hoorde ik nog wel dat men niets had met Internet. Blijft een interessante vraag hoe een dergelijk systeem er het beste uit kan zien? Helaas is er niet iets vergelijkbaars als een WordPress installatie voor een online database. (Niet dat ik weet.) Zeker niet voor een database die meer dan 90.000 records moet bevatten. Daarom heb ik gebruik gemaakt van het bestaande php-programma “Database Record Selector and Editor“van Keith D. Commiskey en dat omgebouwd zodat het er beter uitziet en een aantal eigenschappen heeft die ik wilde dat het had. Op zich ben ik tevreden met het resultaat. Kan altijd beter, maar het werkt. Dat blijkt ook daaruit dat een paar mensen het uitsluitend hebben gebruikt om te selecteren. Maar ik zou benieuwd zijn naar ervaringen en tips van anderen die ook iets dergelijks gemaakt hebben.


View Stats