brughagedis.nl

Deze blog gaat over mezelf en mijn bezighedenMDE-bestanden

25 February, 2008 (20:15) | Technopraat | By: brughagedis

Ik ben een aardig programmaatje tegengekomen dat in staat is om MDE-bestanden te unlocken. Een MDE-bestand is een Access Database die gecompileerd is en dus een programmaatje is geworden dat niet meer veranderd kan worden. Dit is een soort beveiliging tegen al te experimenteergrage gebruikers  en je kunt er je broncode mee beschermen. Omdat het in machine taal is omgezet werkt het ook wat sneller. Je kunt er alleen mee werken, je kunt het niet aanpassen of zien hoe het gemaakt is. Dat levert een probleem op als je een dergelijk programmaatje van de Centrale UB krijgt om bijvoorbeeld etiketten mee te printen. Werkt prima op de UB, maar er blijken links in te zitten naar tabellen op de centrale netwerkschijf waar wij in de faculteitsbibliotheek niet bij kunnen. Bovendien is het gemaakt door iemand die er niet meer werkt. Daarom ben ik blij dat ik de Access MDE Unlocker Utility ontdekt heb. Het is te downloaden bij EverythingAccess.com. Daarmee kun je het bestandje weer unlocken en veranderen in een normale MS Acces database. Helaas is de officiële versie vrij duur, 65 euro en verandert de gratis demo-versie de naam van een aantal besturingselementen in “demo”. Ook zijn alle vba-scripts disabled en kun je ze niet bekijken. Dat is jammer, want het hele bestand blijkt op die vba-scripts te draaien. Het lukt mij echter wel om een beeld te krijgen van hoe het ongeveer in elkaar zit en na een paar uur fröbelen op zondagavond krijg ik de eerste afdruk van een etiket dat er redelijk uitziet. Nu kan ik gewoon het printsjabloon uit het etikettenbestand in mijn eigen database kopiëren en een manier bedenken om daar een oplopende nummerreeks mee af te drukken. Zou over een paar dagen klaar kunnen zijn. Dan hoef ik niet eens te proberen om de oorspronkelijke broncode te reconstrueren (Reverse engineeren). Zoveel tijd wil ik er niet aan besteden.

Etiketten programma


View Stats