brughagedis.nl

Deze blog gaat over mezelf en mijn bezighedenOude servers

2 March, 2008 (22:13) | Computers | By: brughagedis

Ik gooi graag dingen weg, maar als ze het nog doen vind ik het jammer. Zeker als ze ooit heel kostbaar waren of ik er veel moeite voor heb moeten doen. Zo heb ik nog een Proliant 5500 in gebruik met een Pentium Pro processor (200 Mhz.) en 7 x 9,1 Gb SCSI Ultra hotswap harde schijven, gekoppeld aan een F1 Storage system met nog eens 7 x 4,3 Gb scsi Ultra hotswap harde schijven. Deze server heb ik in 2004 voor 65 euro gekocht bij een kringloopwinkel en achterop mijn fiets (45 kilo!) meegesleept naar huis. In de loop der jaren heb ik er voor zo´n 150 euro aan harde schijven bijgekocht. De server is een beetje lawaaierig maar erg stabiel en als de LED’s van alle 14 harde schijven oplichten is dat een leuk gezicht. Met een doorvoersnelheid van 40 Mb/s zijn ze iets langzamer dan in mijn Linux -server (Ultra DMA 33- 133 Mb/s) maar het is nog best te doen. Alle plaatjes die ik voor dit blog maak, bewaar ik erop. Dit weekend was ik op het idee gekomen om de server te vervangen door een iets jongere Proliant 3000 met snellere processor en meer geheugen die ik een tijdje geleden voor 25 euro had aangeschaft. Gelukkig hebben ze beiden wieltjes, maar het is toch een hele klus om ze tussen alle aanwezig meubilair en kabels door gang en huiskamer van plaats te laten verwisselen. Toen de Proliant 3000 op zijn plaats stond en was gekoppeld aan het Storage system kwamen er toch enkele verborgen gebreken aan het licht: er was iets met één van de harde schijven of de drive-cage en de RAID-controller werkte niet met het Storage systeem. Uiteindelijk heb ik besloten beide servers maar weer terug te zetten. Omdat alle partities (logical drives heten die in RAID-jargon) waren gewist moet ik nu beide servers opnieuw configureren. Gelukkig had ik de gegevens wel eerst gebackup. Het komt vaker voor dat tweedehands computers verborgen gebreken hebben. Als het voor mezelf is vind ik dat niet zo erg, maar het kan vervelend worden als je voor iemand anders een computer koopt waar later een gebrek in blijkt te zitten. Dan ben je soms avonden kwijt bij iemand anders thuis om dat weer op te lossen.

 

Proliant met Storage system

Proliant 5500 met F1 Storage system in vol bedrijf

Bij het openen van de drive cage van de nieuwere Proliant bleek deze nogal stoffig te zijn. Het is heel goed mogelijk dat dit de oorzaak is van het probleem met één van de harde schijven. De levensduur van harde schijven wordt gegeven in MTBF (= Mean Time Between Failure). Die is voor de meeste schijven heel lang: 400.000 tot 500.000 uur tot meer dan een miljoen uur. Als je bedenkt dat een jaar 8760 uur telt, dan lijkt het erop of harde schijven zo ongeveer het eeuwige leven hebben. Toch is dat niet zo omdat de omstandigheden thuis en op kantoor (temperatuur, stoffigheid, regelmatig aan en uit zetten, slijtage aan de leeskoppen)  de levensduur ongunstig beïnvloeden. De storingsvrije periode waarop gerekend kan worden is meestal zo’n 5 tot 7 jaar.  Omdat de harde schijven die ik op de PC-dumpdagen heb gekocht vaak daarvoor 4 tot 5 jaar in een andere server hebben gedraaid kun je verwachten dat ze nog tot zo´n 3 jaar meegaan. Bij aankoop blijkt 15 % al meteen kapot. Omdat ik de server niet altijd aan laat staan verwacht ik dat de harde schijven langer meegaan, maar omdat het wel veertien stuks zijn, verwacht ik dat er jaarlijks wel een paar het begeven. Dus ik kan daar wel op wachten. Ik heb dan ook besloten het nog even aan te zien en rustig de configuratie van de RAID-controller uit te zoeken. Stof heeft een ongunstige invloed op de levensduur van elektronische componenten omdat het de ventilatie verminderd waardoor de temperatuur oploopt. Met name condensatoren gaan daardoor sneller kapot. Daarom maakt ik tweedehands computers altijd van binnen helemaal schoon en stofzuig ze ook regelmatig als ze in gebruik zijn. Hiermee kun je computer ellende voorkomen.

Vandaag was ik bij de MediaMarkt en daar zag ik een Iomega netwerkdisk van 500 Gb voor 249 euro. Dat zou ik natuurlijk ook kunnen gaan doen!


View Stats