brughagedis.nl

Deze blog gaat over mezelf en mijn bezighedenHebbeding

4 March, 2008 (21:12) | Computers | By: brughagedis

Afgelopen zondag zag ik de MacBook Air bij de MediaMarkt. Dit is een nieuwe ultra dunne en vederlichte notebook van Apple ideaal voor mensen die erg mobiel zijn. Met een nieuw type touchpad waarmee je net als bij de iPhone vensters kunt openen en kunt scrollen door met je vingers gebaren te maken. Het scherm is 13,3 inch, met een Intel Core2 processor van naar keuze 1,6 of 1,8 Ghz, een superplatte harde schijf van 80 Gb en de machine weegt minder dan anderhalve kilo. Voor dit ultra stijlvolle uiterlijk is wel heel veel ingeleverd: de machine heeft geen cd/dvd-drive, geen Firewire, geen aansluiting voor bedraad netwerk en maar één usb-poort. De prijs ligt rond de 1700 euro. Voor 700 euro minder werd ernaast een zwarte MacBook met 2,2 Ghz Intel Core2 processor aangeboden. Deze heeft hetzelfde scherm van 13,3 inch, een grotere harde schijf, wel een dvd-brander en ik vind hem eigenlijk even apart.  Zoveel mooier vond ik de MacBook Air met zijn donkere toetsenbord tegen een lichte ondergrond nu ook weer niet. Beter nog, maar wel duurder is de MacBook Pro. Vandaag is daar een nieuw model van verschenen, met processoren tot aan 2,6 Ghz. Daar betaal je dan wel ongeveer 2100 euro voor. Maar ik vind het wel de mooiste Apple notebook. De vorige MacBook Pro was de draagbare computer waar Vista het snelst op draaide, sneller dan de echte Windows-laptops. Staat op mijn verlanglijstje, voor als ik genoeg geld heb…

MacBook Air

Voor 899 euro extra kun je voor de MacBook Air een solid-state-drive kopen van 65 Gb, die geen bewegende onderdelen heeft, uit een stel geheugenchips bestaat en sneller is dan een gewone harde schijf. Problemen met de geheugen cellen in flash-drives doordat het aantal schrijfhandelingen beperkt is (“write endurance”), lijken opgelost door een techniek van “wear-levelling” waarbij de interne controllers de data over verschillende geheugencellen verspreiden. Daardoor is de levensverwachting net zo lang of langer dan traditionele harde schijven.


View Stats