brughagedis.nl

Deze blog gaat over mezelf en mijn bezighedenZo simpel is het …

12 March, 2008 (21:29) | Blog's | By: brughagedis

Het valt me al een tijdje op dat er automatisch een kort tekstfragment uit mijn tekst geplaatst wordt op de blog van iemand anders als ik een link naar een post daarop opneem in mijn eigen blog. Dat fragment bestaat uit 2 regels omsloten door […] – tags. Ik heb het voor het eerst ontdekt op de blog van Wout Visser, in zijn post over “Variaties op een thema“waar ik als commentaar iets plaatste over linken naar de OPC.  Vermoedelijk staat er nu weer een korte excerpt van deze tekst. Ik dacht eerst dat het aan de blog van Wout lag, maar gisteren ontdekte ik het ook op de blog van Zygomorf waar ik iets naartoe linkte. Mogelijkerwijs staat daar nu ook weer zo’n excerptje. Ik vind dit verschijnsel op zich heel merkwaardig want het betekent dat je zonder moderatie door de eigenaar iets op zijn/haar blog kan plaatsen. Ik heb er wel naar gezocht, maar ik kan nergens iets vinden Is dit misschien “trackbacken”? Het nodigt wel uit tot flauwe grappen die je zou kunnen uithalen met het blog van iemand anders, bijvoorbeeld dat van de Bibliothecaris, maar dat zou ik ook nooit doen! Nee nooit, echt niet. Indachtig Wow!ter’s tip 15  voor de beginnende blogger’s:

  • Link op je eigen blog naar andere blogs die je leest, waar je je over verbaast of wat dan ook. Link en be linked back.

En de vraag van Bert in zijn “Blogperikelen no. 9” hoe hij zoveel mogelijk traffic naar zijn blog kan leiden, heb ik bedacht dat je dit mechanisme misschien ook voor jezelf zou kunnen laten werken. Tenminste als het ook bij andere Spoetnik blogs werkt. Schrijf gewoon een verhaaltje waarin je naar alle andere Spoetnikblogs verwijst. Dan staat er op elke blog een verwijzing naar jouw webblog. Bijvoorbeeld iets in de trant van:

Over Zygomorf en Wout heb ik het al gehad. (Als het goed is staan er nu weer twee tekstsnippets bij.) Een veelbelovende blog leek die van Astulfosullana, maar na de eerste twee posts is er niets meer op verschenen. Het blog van de dyslecticus onthult veel  wetenswaardigheden. De Afvalchinees heeft eindelijk weer een stukje geplaatst. Het blog van de twijfelende blogger vindt ik erg leuk, maar ik begrijp niet dat je zonder bookmarks door het leven kunt. (Dit is een blogger’s blog, dus het is wel interessant om te zien of het daar ook werkt.) Het is leuk dat Jaap de Visser vanuit huis meedoet. Dexie heeft leuke foto’s van de kat op haar blog. Dorades heeft mooie foto’s, maar er mag iets meer tekst bij. Laika Spoetnik’s blog is altijd een lust voor het oog en erg verzorgd. Nu staat er weer een prachtige foto van een fruitvlieglarve in een druppel water op. Hap, slok en hij is weg! Duyfje is haartje betoeterd als ik iets op haar blog plaats zonder medeweten. Filips de Stoute vind ik een van de vermakelijkste Spoetnik blog´s, maar over Yahoo is hij te principieel. Athahualpa is opmerkelijk bedreven met moderne technologie, ik vermoed dat hij slechts een marionet is van  de heer Rascar Capac die achter de schermen de scepter zwaait. Ik meen ook sociologische achtergronden te bespeuren. Ubabert heb ik al genoemd, hij gaat de iPod winnen. Agje´s webblog ziet er zeer verzorgd en leuk uit en is nu opgevrolijkt met een Flickr-widget. Librarything widget is lastig omdat er geen Javascript in de sidebar geplakt kan worden. Boekenvlindertje is ook erg mooi blog. Bij Praagse lente kan Cruijff weer afgevoerd worden. (Ik heb geen verstand van voetbal.) Het blog van klijtberroo heeft een mooie layout die ik ook bijna had gekozen en een uitleg hoe je je in één keer op alle spoetnikblogs kan abonneren middels RSS. Bovendien is het ook zelf gehost, mijn complimenten. Van Snoever had ik eerlijk gezegd wat meer verwacht. Misschien komt het nog. Grensgebieden is ook heerlijk depressief. Bert Gazendam volg ik met belangstelling op zijn reis bij de tegenvoeters. Bij No. 33 ben ik gefascineerd door haar mooie ogen. Ze host haar blog ook zelf. Soms vraag ik me af of het misschien toch een man is? And last but not least, Hoi Gagarin you are going extremely fast! Missed your visit at my Meebo box on monday. Saw it too late! My apologies. I’ll keep track of your progress!

Ik ga niet alle 152 blogs langs, excuses aan allen die ik heb overgeslagen. Maar laten we ubaspoetnik zelf niet vergeten! Ik ben benieuwd wat er nu van het bovenstaande automatisch op de blogs geplaatst wordt waarnaar ik gelinkt heb.  Ik merk het morgen wel aan de al dan niet woedende reakties.

Naschrift een kwartier later: het blijkt dat er op vier blogs wat staat. Het is mogelijk dat de andere blog’s een moderatie verzoek ontvangen. Ben benieuwd…

Even later: Ik zie nu dat mijn blog de andere blogs pingt, d.w.z. laat weten dat er iets nieuws verschenen is. Onderaan staat een lijstje met alle gepingde blogs. Toevallig had WoW!ter eergisteren een uitleg over pingen, waarop ik een comment geplaats heb. Is er meer bewijs voor het bestaan van synchroniteit? Dit is wel heel toevallig, voor ik dit stukje schreef wist ik niet dat ik dit zou ontdekken!

De gepingde blogs onderaan mijn post:

Lijstje gepingde blog’s

Drie kwartier later staat het op de meeste aangepingde blogs! Prima methode dus.

Comments

Comment from Wout
Time: March 12, 2008, 9:54 pm

Wat ben je toch heerlijk bescheiden George. Je hebt veel meer hits dan wie dan ook, en toch weet je al dat je niet in de prijzen zal vallen;-)
Hoe dan ook, het klopt inderdaad dat ik net weer zo’n raar excerpt aantrof op mijn site. Maar dat had je al gezien. Ik dank je voor de geschonken aandacht, ik zal eens kijken of ik iets terug kan doen. Het is jammer dat ik niet meer tijd in Spoetnik kan besteden, want ik zou er best de hele avond mee bezig kunnen zijn. Dan zou ik me kunnen verdiepen in enkele van je oplossingen, of in het beantwoorden van mijn eigen vragen.

Groet van Wout

Comment from laika
Time: March 12, 2008, 10:33 pm

Haha, prachtig stukje, George, maar mijn wraak zal zoet zijn. Wacht maar. Over 45 minuten! Laika.

Comment from booklouse1
Time: March 12, 2008, 10:35 pm

Hoi Wout,
Het is inderdaad zeer verslavend. Ik ben er ook hele avonden mee zoet. Maar het is wel leuk.

Comment from booklouse1
Time: March 12, 2008, 10:36 pm

Hoi Laika,
Snel zeg! Ben benieuwd.

Comment from Wout
Time: March 12, 2008, 10:39 pm

George, Laika schendt het copyright!

Comment from WoW!ter
Time: March 13, 2008, 1:00 pm

George, trackbacks -die jij beschrijft- werken inderdaad op basis van pings. WordPress gaat daar inderdaad mooi mee om, blogger niet.

Comment from Patricia (No.33)
Time: March 13, 2008, 2:29 pm

Schrijf ik mijn commentaar bij het verkeerde blog, had niet direct in de gaten dat Laika gemakshalve bovenstaande tekst volledig heeft overgenomen.
Zie mijn commentaar daar:
http://laikaspoetnik.wordpress.com/2008/03/12/nog-simpeler/

Comment from Brughagedis (George)
Time: March 13, 2008, 2:42 pm

Hoi Patricia,
Ik neem de hele verantwoordelijkheid op mij. Zie mijn commentaar op
laika’s site

Comment from Jaap de Visser
Time: March 14, 2008, 1:03 pm

Beste brughagedis (George),
Bij mij komen ook stukjes ter moderatie op de blog, die van jou maar dezelfde ook weer van Laika, leuk!

Comment from booklouse1
Time: March 14, 2008, 1:20 pm

Hoi Jaap,
Ik zag ook dat je foto’s van siboga op Flickr hebt. Leuk! Ik heb hier nog een cd met scans. Zal ik er maar niet op zetten, want dan krijg ik vast een gepeperde rekenig van Jip! 😉

Comment from Jaap de Visser
Time: March 18, 2008, 4:50 pm

Beste booklouse, brughagedis,

Ja, een hele cd lijkt me wat veel. Ik beschouw deze Siboga foto als intern zoals de blog zelf,

Jaap

Comment from Carlo
Time: March 26, 2008, 9:20 pm

thanks for the post. i hope to read some more.
Best regards from Sebbi

Comment from Ken
Time: March 27, 2008, 11:51 pm

interested post about traffic. i think is very useful


View Stats