brughagedis.nl

Deze blog gaat over mezelf en mijn bezighedenSociaal bookmarken

14 March, 2008 (09:56) | Del.icio.us | By: brughagedis

Gisteravond eens rustig gekeken naar het sociaal bookmarken. Filmpje bekeken, ingelogd bij Del.icio.us waar ik me tijdens de cursus in Wageningen voor had aangemeld, ubaspoetnik als favoriet toegevoegd en gekeken wat de mede-spoetnikkers zoal hadden gedaan. Del.icio.us heeft een heel goede service voor als je het password bent vergeten, zoals ik. Er is gewoon een link waarop je kunt klikken en dan krijg je een mailtje naar een webbladzijde waarop je je password kunt resetten. Een zeer klantvriendelijke service. Als je de knoppen in de werkbalk van je browser opneemt, gaat het toevoegen van links aan je verzameling ook heel gemakkelijk thuis. Op het werk lukt het toevoegen via handmatige invoer.

Del.icio.us is vorig jaar overgenomen door Yahoo en samen met Flickr heeft het bedrijf daarmee denk ik twee sterke troeven in handen. Ik begrijp nu beter waarom Microsoft het wilde overnemen. Beide systemen hebben een zeer gebruiksvriendelijke interface en voegen een aantal mogelijkheden toe die Google/Picasa niet hebben. Voor snel iets zoeken is Google denk ik wel handiger. Maar ik ben meer een browser dan een zoeker. Ik overweeg nog of ik iets ga doen met de aangeboden network – badgets.

Natuurlijk is het vooral leuk dat je kan zien welke links anderen hebben toegevoegd en met name hoeveel mensen jouw link ook hebben ingevoerd. Ik bleek toch een verwijzing naar een bijzondere website te delen met andere gebruikers. In de verzamelingen van anderen kun je nieuwe onbekende links ontdekken. Ook heb ik een paar interesante websites uit de lijstjes met recente en populaire links gevist. Dat het allemaal een beetje Amerikaans is georiënteerd vind ik niet zo erg. In de biomedische wetenschappen kom je daar al snel terecht heb ik gemerkt als je verzamelingen met links gaat aanleggen.

Gisteren heb ik uit het commentaar van Ubabert (geen trackback) weer iets geleerd over de bedoeling achter deze Spoetnik-cursus, n.l. dat de iPod gaat “naar degene die m.b.v. het aangedragen programma via haar/zijn weblog laat zien het geleerde op een creatieve en voor de bibliotheek en haar gebruikers zinvolle manier weet toe te passen.” Dus moet ik op zoek naar een toepassing. Het filmpje “Social bookmarking in Plain English” op de ubaspoetnik-pagina kwam wat mij betreft vrij overtuigend over als je in een onderwijssetting actief bent. Maar ik ben op dat op punt soms te naïef, merk ik vaak als ik zoiets aan anderen probeer uit te leggen. Die zijn veel kritischer. Gelukkig moet ik soms onderwijs geven en dan lijkt zo’n lijstje met links me best handig. We zouden natuurlijk ook zoals in het filmpje een lijst met gezamenlijke bookmarks kunnen aanleggen van alle informatiespecialisten. Maar mijn ene collega is nog bezig met Kookel Maps en de andere moet nog beginnen aan opdracht 1 van Spoetnik. Met wie zou ik dan een gezamenlijk lijstje kunnen beginnen? Misschien Patricia (No. 33) met haar mooie og…? Hou daar over op Brughagedis! Met de medische informatiespecialisten? Die doen zelf denk ik iets. Bovendien heb ik nog maar één geschikte bookmark. En voor alle andere informatiespecialisten? Daar is ubaspoetnik al voor. Dus ik moet mijn doelen bescheidener stellen. Laten we om te beginnen eens kijken naar de bladzijden met links naar bronnen voor Biologie en Informatica op de vakgebiedspagina’s. Die vind ik veel te statisch en daar zou een beetje sociale interactie wel van nut kunnen zijn. Als ik daar nu eens links naar twee groepen in Del.icio.us ga maken. Te beginnen met Euglena voor Biologie en Actuator voor Informatica. Dat ga ik doen! Eens kijken of die namen al bezet zijn in Del.icio.us.


View Stats