brughagedis.nl

Deze blog gaat over mezelf en mijn bezighedenJe blog bewaren voor later?

18 March, 2008 (22:11) | Blog's | By: brughagedis

Mijn megalomane poging van gisteren om alle ubaspoetnik-feeds in één bladzijde te tonen heeft me nog niet de kop gekost, maar ik ben niet helemaal tevreden over het resultaat. Het zou mooi zijn als bijvoorbeeld de feeds van de dag bovenaan getoond worden en daarna de feeds van alle blogs in een soort ranglijst. Dus de blogs met de meest actieve berichten bovenaan en de minst actieve onderaan. Dat levert wel een probleem op omdat van elke blog slechts 10 feeds gesyndiceerd worden want die waarde staat als default ingesteld bij Options >> Reading>> Number Feeds Syndicate. Dus de lijst zal worden aangevoerd door blogs met meer dan 10 feeds, de overige blogs bungelen onderaan. Ik weet niet of het mogelijk is het script zo aan te passen dat dit lukt.

Inmiddels heb ik wel een eigen versie van het feedsbestand bij feedjumbler gemaakt. Dat viel reuze mee. Gewoon de hele lijst met ubaspoetnikblogs in een teksteditor geplakt, aan de WordPress url’s de toevoeging /feed geplakt en aan de Blogspot-blogs /rss.xml. (Dit lukte eerst niet, maar na spieken bij Klijtberroo wel.) Daarna kwam er in luttele seconden een complete feed uit. Het voelt nu als iets meer van mezelf. De performance is ook een probleem. Het script dat de xml omzet naar een op datum gesorteerde lijst berekent nu enorm veel. Het zou kunnen dat het sneller gaat als de feeds verzameld worden in een kleine database die elke keer na een browserverzoek wordt uitgelezen. Maar dan zou je een kleine zoekmachine moeten maken, die de feeds verzameld bij andere blogs. Geen sinecure.

Dat brengt mij op de vraag of er iets bewaard blijft na afloop van de cursus en of er een soort centraal digitaal archief kan komen waarin de blogs worden bewaard? Dat lijkt mij onwaarschijnlijk, want de blogs bestaan in feite uit de interactie van verschillende onderdelen op de server, nl. scripts, een database met platte tekst en geuploade afbeeldingen. Pas door de vraag van de browser wordt er dynamisch een pagina geconstrueerd.

Fragment post

De platte tekst uit de database.

Upload folder

De WordPress folders op de server.

Als je het zou willen bewaren moet je de database bewaren. Nu doe ik dat geregeld omdat ik dezelf host en backups moet maken. Maar bij de WordPress-blogs kun je niet bij de database komen, dus tenzij ubaspoetnik een overeenkomst met WordPress.com gesloten heeft over een dump, verwacht ik niet dat het mogelijk is om iets centraal te bewaren. Je kunt natuurlijk wel alles uitprinten of de berichten post voor post als html-bladzijde opslaan op je harde schijf. Dan kun je ze altijd nog eens bekijken. Maar ook niet eeuwig. Toevallig zag ik deze maand in het blad PC-welt onderstaande afbeelding die boekdelen spreekt.

Levensduur gegevens

Uit: PCWelt nr.4 2008, blz. 96

Dus regelmatig de boel overkopiëren naar een verse gegevensdrager. Misschien dat je dan later nog eens kunt terugzien waar je in het voorjaar van 2008 de nodige tijd aan hebt besteed. Ik ga nu meten hoe lang het duurt voor deze feed in de lijst met feeds verschijnt.

Comments

Comment from Wout
Time: March 18, 2008, 11:03 pm

Hoi George,

Misschien heb je ‘toevallig’ het antwoord (http://hoigagarin.wordpress.com/2008/03/11/comment-chat/#comments) gelezen van SPOETNIK op de aan mij ge-emailde vraag van Heather, die ik op mijn blog heb gezet (http://woutv.wordpress.com/2008/03/12/boek-zoekt-lezer/). Volgens mij heeft SPOETNIK haar vraag anders opgevat dan bedoeld. Enfin, jij stelt ‘m nu nog een keer.
Wout

Comment from booklouse1
Time: March 19, 2008, 8:21 am

Hoi Wout,
Die vraag en antwoord heb ik gelezen. Heather vroeg om een “Digitaal archief”. Dat woord heb ik ook gebruikt. Dat kun je natuurlijk op allerlei manieren interpreteren. Ik den kdat ze hun eigen spullen wel opslaan inclusief alle voorstudies onderzoekjes e.d. En hun blog zal nog een tijdje actief zijn. Maar de blogs van de deelnemers, daar gaan ze niet over. En volgens mij knnen ze die ook niet bewaren, tenzij ze iets met WordPress geregeld hebben. Maar die kans acht ik klein. Dus ik denk dat iedereen voor zichzelf moet zorgen. Maar ben benieuwd of er een mogelijkheid is om dit soort dingen op te slaan. Ik weeet ook niet of het via de Way back (http://www.archive.org/web/web.php) machine iets zichtbaar blijft. Denk het niet eigenlijk.

Comment from SPOETNIK
Time: March 19, 2008, 1:17 pm

Of deelnemersblogs worden bewaard is inderdaad aan de deelnemers zelf. Alleen een blogeigenaar zelf beslist over het voortbestaan van zijn/haar blog.


View Stats