brughagedis.nl

Deze blog gaat over mezelf en mijn bezighedenBrughagedis op Technorati

25 March, 2008 (22:34) | Blog's, Brughagedis | By: brughagedis

Om vat te krijgen op de informatiestroom die dagelijks in Spoetnik wordt geproduceerd heb ik voor mezelf twee kanalen gecreëerd: de feeds en de iframes van de blogs. Maar als je op wereldschaal wilt volgen wat er allemaal gebeurt kun je bij Technorati terecht. Een concurrent is Google Blogsearch.

Technorati is een in 2002 opgerichte zoekmachine gespecialiseerd in blogs en enorm omvangrijk. Er worden meer dan 112  miljoen blogs geïndexeerd  en nog eens twee keer zoveel “getagde sociale media”, sites met foto’s, video’s, podcasts e.d. Volgens eigen cijfers ontstaan er wereldwijd elke dag meer dan 175.000 nieuwe blogs en worden dagelijks meer dan 1.6 miljoen berichten geplaats. 

TitelBalk

Vanaf de openingspagina zijn er portals naar een aantal hoofdonderwerpen, zoals geld, cultuur, lifestyle, sport, politiek en technologie. Daarnaast is er een Blog Directory met een onderwerpsindeling bestaande uit folders. De navigatie is erg op content gericht. Als je je blog zoekt krijg je slechts een lijstje met verschenen berichten. Het heeft mij even gekost voor ik erachter kwam dat ik moest inloggen om bij de gegevens van mijn blog te komen. 

Ik had me eigenlijk bij Technorati aangemeld omdat ik zag dat Laika mij als favoriet had opgenomen in haar profiel. Dat wilde ik graag beantwoorden. In mijn achterhoofd speelde ook mee dat ubabert zich afvroeg of hij zijn blog bij Technorati moest claimen n.a.v. één van de befaande tips van WoW!ter. Dat gaf de doorslag en ik heb me om twaalf uur ‘s nachts aangemeld. Wel lastig dat je dan nog even je site in het Engels moet beschrijven, maar het is gelukt.

Icoontjes Door je blog te  claimen, zeg je zoveel als dat het van jouw is. Om dat te controleren worden  twee methodes gehanteerd: of je geeft je inlognaam en wachtwoord van je blog éénmalig af, of je zet een voorgstructureerde link naar je profiel op je blog. Ik koos voor de laatste methode. De Spiders van Technorati herkennen je dan als eigenaar. Vanaf dat moment wordt je blog geïndexeerd. Bij WordPress blogs wordt er automatisch een ping naar Technorati gestuurd als je een nieuw bericht hebt geplaatst. Bij andere systemen (Blogspot) moet je dat zelf aan Technorati laten weten. Het bericht verschijnt dan in het lijstje met berichten van je eigen blog. Ook zie je de reakites op je berichten op andere blogs. Zo kun je je eigen blog volgen en dat van je favorieten. Je blog krijgt op Technorati een zgn. Authority (Autoriteitsgetal) wat afhankelijk is van het aantal links dat ernaar verwijst. Daarbij tellen links uit verschillende websites zwaarder dan links uit een beperkt aantal andere websites. Ook krijg je een ranking die de afstand tot de top weergeeft. Hoe hoger de ranking des groter die afstand. Topblogs hebben een authoriteitsgetal van 20.000 tot 23.000 en duizenden fans. Wat ik erg leuk vindt zijn de kleine thumbnailtjes van je blog. Die zouden ze ook voor spoetnikblogs moeten maken.

Vanavond zag ik een actueel bericht: De brughagedis (Tuatara) is de snelst evoluerende diersoort op aarde! Maar dat wist ik natuurlijk al lang!

Snelst evoluerende diersoort op Aarde


View Stats