brughagedis.nl

Deze blog gaat over mezelf en mijn bezighedenBling je blog met Blinkx

26 March, 2008 (21:13) | Blog's, Video | By: brughagedis

Een van de leukste websites waar wij tijdens de Vogin-cursus in Wageningen op geattendeerd werden is Blinkx. Gezien het aantal filmpjes op de andere spoetnik-sites is iedereen op de hoogte van het bestaan van YouTube, maar er zijn nog vele andere zoals  MySpace Videos, Yahoo! Video Search, MSN Video Search, Google Video Search, AOL Video, iFilm. Hier een online overzicht. Dit zijn allemaal sites waar je gratis je video’s online kunt zetten. Bij Blinkx kan dat niet, bij Blinkx kun je naar video’s zoeken. O.a. video’s bij YouTube, maar ook MTV en Amerikaanse televisiestations.

Nadat je je zoekvraag hebt ingevoerd en op Go hebt geklikt wordt er razendsnel een lijst met bijpassende video’s gepresenteerd, waarvan de eerste direct begint te spelen. Je kunt ervoor kiezen de video’s binnen het venster van Blinkx te bekijken of door te klikken naar de website van de videohost. Ook kun je een eigen playlists samenstellen die echter niet bewaard blijven. De resultaten kun je op verschillende manieren genbruiken om  je blog op te leuken, spectaculair is de videowall zoals boven. In dit geval de resultaten naar een zoekopdracht met de term “Proliant”. (Merknaam van een type servers.) Dat gaat heel gemakkelijk, vergelijkbaar met het embedden van een YouTube filmpje. Omdat het met de shockwave flash plugin werkt is dit alleen aan zelfhosters weggelegd.

Blinkx zegt zelf er veel aandacht aan het indexeren van de filmpjes zodat de zoekopdrachten de goede resultaten opleveren. Hiervoor wordt de soundtrack met spraakherkennings technieken beluisterd, de beelden met geavanceerde beeldherkennings technieken bekeken en ook de in het filmpje besloten informatie geanalyseerd. Ze beroemen zich dan ook op een zeer uitgebreide index van meer dan18 miljoen uur video.  Je kunt je filmpje aanmelden bij Blinkx door de rss-feed ervan in te sturen.

Bij Blinkx is ook de kleinste zoekmachine te wereld PICO te downloaden. Deze zgn. intelligent impliciete zoekhulp nestelt zich in je werkbalk en zoekt automatisch relevante informatie op het web, in blogs en video´s bij elkaar terwijl je werkt of anders bezig bent. Werkt vooral met bronnen die tekst bevatten. Ik kende het niet en heb het nu geïnstalleerd om uit te proberen.

PICO titelbalk

Comments

Comment from Agje
Time: March 28, 2008, 3:40 pm

Fantastisch, deze videowall. Ik ben zeer onder de indruk!!!

Comment from brughagedis
Time: March 28, 2008, 4:02 pm

Hoi Agje,
edankt voor het compliment, maar is op zich wel vrij makkelijk te maken als je geen WordPress.com blog hebt.


View Stats