brughagedis.nl

Deze blog gaat over mezelf en mijn bezighedencoComments, Wiki’s en privacy

30 March, 2008 (16:52) | Blog's, Brughagedis, Spoetnik, wordpress | By: brughagedis

Het kwartje is wat betreft de coComments eindelijk gevallen. Maar ik vind de werking enigszins haperen. Op de website worden allerlei nieuwe termen als conversations, friends, groups enz. geïntroduceerd waar ik nog niet de hele reikwijdte van doorgrond. Conversaties zijn de commentaren die op een bericht kunnen worden gegeven. Die kun je toevoegen aan je coComments (dat heet “tracken”),  maar in Internet Explorer gaat het de ene keer wel, de andere keer verschijnt niet de mogelijkheid om de conversatie te tracken. In Mozilla Firefox gaat het beter, maar ook niet altijd. Sommige conversaties bij Laika kan ik tracken, hoewel ik er helemaal niet aan heb deelgenomen, maar de conversatie over de iPod op mijn eigen blog geeft een lege commentaarlijst, terwijl er wel degelijk commentaar is. Bovendien had ik gedacht hele blogs te kunnen toevoegen, maar je kunt je alleen op een conversatie abonneren, niet op het blog als geheel. In Mozilla is de installatie van de bookmarklet ook mislukt: de knop toont de uitgeschreven javascript functie. Niet erg fraai.

Cocomment button FirefoxOmdat ik niet weet hoe je een feed kunt invoeren lijkt dit me niet bruikbaar om alle reakties op de spoetnik sites te tracken. Het merkwaardige is ook dat je coComments-bladzijde in Technorati moet claimen om je Technorati blog te synchroniseren. Ik vind mijn coCommentspagina geen blog, maar ja we doen het maar. Daarom hieronder weer zo’n link naar het Technorati-profiel in de hoop dat dit het gewenste resultaat oplevert: dat het commentaar op mijn blog zichtbaar wordt als coComment.

Technorati Profile

(Ik heb het verkeerd begrepen, de bovenstaande code had ik bij coComment in mijn account moeten plakken. Afijn, bij Technorati heb ik nu twee blogs, maar bij coComments nog niks. En gesynchroniseerd is er ook niks. Ik begrijp het niet.) 

Verder ben ik begonnen met de opzet van een Wiki. Dat wil ik eens uitproberen omdat we voor het onderwijs altijd op zoek zijn naar een handige manier om opdrachten, lesprogramma’s, presentaties en ander materiaal te bewaren. Zodanig dat het ook later gebruikt kan worden en dat er interactief aan gewerkt kan worden. We hebben wel een website, maar die is nogal lastig in de bediening en niet interactief. Een database zou ook kunnen, maar zo’n Wiki is min of meer een kant en klaar pakket. Dus dat lijkt me wel handig. Hiermee loop ik dus iets op de cursus vooruit, maar de toepaasing is nu al bruikbaar. Ik heb gekozen voor Tikiwiki. Blijkt een grote installatie te zijn van 45 Mb, wat fors is voor een webserver. Ben onder de indruk van de mogelijkheden. Het aanmaken en linken van bladzijden gaat heel anders dan bij “gewone” html. Heb al wel ontdekt dat het een goede methode is om de uba-feeds mee weer te geven.

Enige dagen heeft een enigszins complete feed van de commentaren in een groot aantal spoetnik blogs op de website gestaan, maar dat blijkt wel een erg grote inbreuk op de privacy.  Ik heb hem daarom nu weer weg gehaald en vervangen door een ingang naar de Wiki. De rss-feed is hier beschikbaar voor als je hem in je iReader wilt plakken, of bekijk de lijst. Hij is niet compleet, want de blogspot blogs en een aantal blogs die foutmeldingen gaven (misschien omdat ze nog geen commentaar verzameld hebben?) heb ik er af gehaald. Ze zijn makkelijk weer toe te voegen door achter het wordpressadres /comment/feed te plakken.

Verder ziet het er naar uit dat ik binnenkort weer moet upgraden, want WordPress heeft versie 2.5 uitgebracht en nu verschijnt bovenaan mijn blog in de dashboard de volgende mededeling:

Upgrade

Comments

Comment from WoW!ter
Time: March 30, 2008, 5:34 pm

Dag George,
Dit Comment komt niet in mijn CoComment feed omdat jij bijvoorbeeld geen CoComment plugin op je blog geinstalleeerd hebt. Wanneer je toch gaat upgraden neem die dan meteen mee. (In de standaard wordpress en blogger installatie is die al aanwezig).
Vervolgens moet de commenter ook CoComment geinstalleerd hebben, ne dat lukt mij op de nieuwste PC die met FF 3.4 draait nog niet. Kortom dit werkt inderdaad niet perfect, maar ik vind het een te leuke tool om zomaar op te geven……

Comment from brughagedis
Time: March 30, 2008, 5:46 pm

Hoi WoW!ter,
Lightspeed! Ik had die plugin eerst wel, maar heb hem weer gedeactiveerd omdat ik de widget die ik nu heb mooier vond. Randje, icoontjes en lichtblauw tekstveld. Ik track deze conversatie nu, dus mijn reaktie zou wel zichtbaar moeten worden… Bedankt voor je reaktie.


View Stats