brughagedis.nl

Deze blog gaat over mezelf en mijn bezighedenGoogle take over

1 April, 2008 (08:10) | Aantekeningen, Bibliotheek | By: brughagedis

In 1999 werd door onze toenmalige chef HH aangeraden om Google te gaan gebruiken. Ik had het net daarvoor al wel gehoord van deze nieuwe zoekmachine, maar was nog helemaal verknocht aan Altavista. Kort nadat ik Google echter had toegevoegd aan mijn bookmarks (de browser was nog Netscape) werd het snel een van mijn meest gebruikte links. Tegenwoordig zoek ik vrijwel alles op in Google, hoewel ik af en toe nog wel wat anders probeer, zoals Altavista dat nog steeds bestaat en Yahoo!. De resultaten zijn wel iets anders, maar meestal voegt het niet heel veel toe aan wat ik al met Google gevonden had. Vorige week heb ik een enquete ingevuld over het gebruik van de Digitale Bibliotheek waarin o.a. werd voorgesteld om een Googleachtig systeem te ontwikkelen waarmee in alle door de UvA aangeboden bronnen wordt gezocht. Dat leek mij een geod aanbod, dus ik heb ja aangekruist. Er werd wel aan toegevoegd dat er na de eerste zoekslag een verfijning aangeboden zou worden waarbij in door de bibliotheek geselecteerde bronnen zou worden gezocht. Volgens mij is dat geen goed idee. Het doet me denken aan de selectie van databases die nu in de vakportalen worden aangeboden, maar waar je volgens mij weinig aan hebt. Ik zou wel eens willen weten of iemand ooit serieus gebruik maakt van deze mogelijkheid. Ik vermoed dat het alleen gebruikt wordt als wegwijzer voor het vinden van een vakspecifieke database. Het ontwikkelen van de zoekmogelijkheden in zo’n vakspecifieke database kun je volgens mij beter aan de leverancier van de database zelf overlaten en een metasearch aan een op zoekmachines als Google gebaseerde technologie. Niet verder zelf aan sleutelen. Als dan ook nog onze desktop overgenomen is door Google Apps zijn we helemaal geassimileerd, net als deze blog.

Bezoekers met IE zien als het goed is voorafgaand aan het openen van de weblog een zakelijke mededeling. Bezoekers met Mozilla zien een andere korte mededeling. Helaas bleek het niet mogelijk het zo te maken dat beide browsers hetzelfde lieten zien, maar ik vond dit al heel aardig.

Comments

Comment from Klijt Berroo
Time: April 1, 2008, 3:47 pm

Slechte nieuws: je hebt je feed om zeep geholpen met je Google-foefje… Goede nieuws: je staat door de foutmelding prominent bovenaan in de RSS-feed van nieuwe deelnemersberichten op de SPOETNIK-blog..


View Stats