brughagedis.nl

Deze blog gaat over mezelf en mijn bezighedenSplash page

1 April, 2008 (20:18) | Blog's, Technopraat, wordpress | By: brughagedis

De openingspagina van een blog is meestal een lijst met de berichten in omgekeerde chronologische volgorde, maar dat hoeft niet. Je kunt één van de vaste pagina’s die in de meestal een thema’s wel te maken zijn, aanwijzen als vaste openingspagina onder “Opties”. Maar als je het WordPress blog zelf host kun je nog verder gaan. Biivoorbeeld door een pagina aan te bieden met een Flashmovie of een javascript, zoals ik vandaag heb gedaan. Zo’n pagina heet een splash page. Deze pagina komt in de plaats van de normale openingspagina waarmee WordPress opent. In de WordPress Codex staat een duidelijke handleiding van hoe je een dergelijke pagina in je blog kunt opnemen.  Het is zo dat de meeste webservers standaard een van de volgende bestanden openen als beginpagina:

  • index.html
  • index.php
  • default.htm

Je kunt de splash page dus één van de bovengenoemde namen geven. Het is mogelijk om ook de header, sidebar en footer van het blog in de splash pagina op te nemen, instructies staan in de WordPress handleiding. Maar ook het blog moet natuurlijk bereikbaar blijven. Maak daartoe in de folder waarin de WordPress-installatie zich bevindt een subfolder, die je bijvoorbeeld “blog”noemt. Download dan het bestand index.php naar je locale computer. Open het met een text-editor en verander de regel require('./wp-blog-header.php') in require('../wp-blogheader.php');. In gewoon Nederlands betekent dat dat de server het bestand wp-blogheader.php niet in dezelfde folder kan vinden als waarin het verwijzende bestand zich bevindt, maar deze in een folder een plaats hoger moet zoeken. Bewaar het en upload het vervolgens naar de subfolder blog op de server.

Ga dan naar het Adminstratie paneel van WordPress en verander bij Opties >> Algemeen de URL van je blog van bijvoorbeeld http://voorbeeld.nl in http://voorbeeld.nl/blog/ Het blog opnent nu vanaf deze pagina.

Upload ook vervolgens de  splash page (hernoemd naar een van de bovengenoemde bestandsnamen) naar de rootfolder van de installatie en verwijder het bestand index.php.

Het is wel aan te raden een ongewijzigde backup van het bestand op je locale computer te bewaren.

Voor mijn splashpagina van vandaag heb ik gebruik gemaakt van twee verschillende javascripts:

  1. Een intro die werkte met Internet Explorer.

  2. Een dynamisch splash screen, dat werkt met IE vanaf versie 7 en Mozilla Firefox, maar niet met eerdere versies IS. Gemaakt met het Splash page script van Dynamic drive

Uiteindelijk werd dan het volgende scherm zichtbaar.

Overgenomen door Google

Nadeel is wel dat als je dit in een bestaande installatie doet alle adressen van de rss-feeds ook niet meer kloppen.

Comments

Comment from Dyoke
Time: April 2, 2008, 10:20 am

Ik had gisteren (1 april) al gezien dat er iets geks in mij browser gebeurde. Ik begreep niets van de zwarte balk bovenin en ik kwam ook niet meer bij de opgevraagde blog uit. Ben blij te lezen dat jij dat had veroorzaakt.

Comment from Joop
Time: May 18, 2008, 1:02 am

veel geleerd de afgelopen weken, waaronder jouw advies. Bedankt (tot voor 5 weken terug wist ik echt NIETS van websites/blogs maken 😉 )

Joop


View Stats