brughagedis.nl

Deze blog gaat over mezelf en mijn bezighedenVerplicht stukje over Wiki’s

11 April, 2008 (08:32) | Spoetnik | By: brughagedis

Om de een of andere reden heb ik niet zoveel zin om nu ook weer die Spoetnik-Wiki te gaan vullen. Het heeft er iets mee te maken dat uiteindelijk toch niet gekeken wordt naar wat we van onze bijdragen aan dit Web 2.0 spel gemaakt hebben, maar dat er bij deze opdracht plotseling wel een inhoudelijke bijdrage verwacht wordt. Het zou natuurlijk helemaal te gek zijn als die ook beoordeeld gaat worden. Dus dat maakt de weg vrij voor een niet zo heel serieuze invulling, het maakt toch niet uit. Wat mij opviel was dat er nog geen ingang naar de faculteitsbibliotheken was, die heb ik dan ook maar even gemaakt.

Wat de Wiki zelf betreft, dat is op zich wel een aardig systeem, alhoewel het in eerste instantie bedoeld lijkt voor mensen die er niet toe komen een beetje html te leren. Daarom is het allemaal zo makkelijk mogelijk gemaakt. Maar als je het vergelijkt met het gebruiksgemak van een blog lijkt het weer een stap terug. Zeker ook wat de layout betreft. Toch zijn de mogelijkheden van een Wiki uitgebreider en zit er zelfs een module voor het maken van een blog in. De configuratie van een Wiki is niet echt eenvoudig. Ik had eigenlijk de bedoeling om mijn Wiki voor het onderwijs te gebruiken, maar het bleek teveel werk om het allemaal goed voor elkaar te krijgen. Wat mij vooral tegenviel is het aanpassen van de layout zodat je een leeg scherm hebt en dat de standaard letters niet te lezen zijn van een afstand. Maar daarvoor moet ik de een template gaan editten en misschien een nieuwe modules aanmaken. Er is een handleiding van 900 bladzijden voor, die ik nog niet heb bestudeerd. Dus voor klassikaal gebruik lijkt een Powerpoint mij nu toch handiger. Het is wel zo dat je op een Wiki-bladzijde meer informatie kwijt kunt omdat hij groter kan zijn dan één schermhoogte. Dat was eigenlijk ook de reden dat ik het wilde proberen. Maar Powerpoint heeft wat betreft de weergave ook zo zijn voordelen. Ook aan het opzetten van een forum ben ik niet toegekomen. Misschien dat het ooit nog wel eens wat wordt, maar dan moet ik meer tijd hebben voor het uitzoeken van hoe het allemaal werkt. Bij WoW!ter zie ik wel een voorbeeld van een Wiki-bladzijde die hij voor presentaties gebruikt, dus het moet wel kunnen. Misschien heb ik gewoon de verkeerde Wiki gekozen, er zijn er ook zoveel…

Comments

Comment from WoW!ter
Time: April 11, 2008, 8:16 pm

George, die wik als presentatie werkt vooral goed wanneer je FireFox ook tot je beschikking hebt. Dan kan je heel soepel de font grootte instellen. Voor sommige tabellen is het handig om toch een PPT te gebruiken, maar wanneer je die weer op je slideshare zet kun je die ook beeldvullend tonen.
Het grote nadeel van powerpoint vind ik de trage schakelen tussen presentatie en Web, en altijd weer moeten zoeken waar je ook weer gebleven was als je terug bent in je powerpoint.
Maar de echte ideale presentatie software heb ik nog niet gevonden. Misschien dat mijn volgende presentatie op Google Docs gemaakt wordt. Kijken of dat soepeler gaat.

Comment from brughagedis
Time: April 11, 2008, 9:45 pm

Google Docs niet geprobeerd, Google Pages wel, maar dan moet je ook een hele website bouwen. Slideshare? Is http://www.slideshare.net. Weer wat geleerd, dat kan dus ook nog. Bedankt.


View Stats