brughagedis.nl

Deze blog gaat over mezelf en mijn bezighedenDroog repeteren

13 April, 2008 (17:46) | Bibliotheek, Onderwijs | By: brughagedis

Sinds een paar dagen oefen ik weer elke avond hardop mijn gedeelte van de bibliotheekinstructie staande voor een computer thuis. Ik vertoon de presentatie en verricht ik alle zoekhandelingen die ik in de echte presentatie wil laten zien. Dat werkt bij mij goed, want daardoor kom ik zwakke onderdelen op het spoor en kan ik een goede manier bedenken om dingen te zeggen. Ook leer ik het daardoor een beetje uit het hoofd en verloopt het denk ik vlotter als ik het echt moet doen. Maar het kost alleen wel veel tijd. Samen met het maken van je presentatie, het bedenken van de opdrachten en een soort informatieblad ben je er zoveel tijd aan kwijt dat het misschien ten koste gaat van de inhoudelijke voorbereiding. Dus misschien moet ik het er een keer op wagen, iets zonder voorbereiding te doen. Gisteren hoorde ik Harry Mens op de radio zeggen dat hij voor de uitzending alleen maar de stukken geconcentreerd leest en dan komt het er op het moment zelf vanzelf uit. En in het Bureua las ik dat de hoofdrolspeler verbaasd is over wat er vanzelf allemaal in hem opkomt als hij iets en plein publiek moet zeggen. Maar ik heb een paar ervaringen waarin dit grondig mis is gegaan, vandaar dat ik nog maar blijf oefenen.

Voor de computer Voor de computer

Nadat ik deze foto’s had gemaakt, bleek de digitale camera het plotseling begeven te hebben. Kortsluiting met de USB-hub? Het is een HP Photosmart M22 en op het web wemelt het van de slechte ervaringen met dit type. Hij was erg goedkoop en maakte vrij goede plaatjes (4 Mp), maar koop hem nooit! Ander modellen van HP zijn waarschijnlijk wel goed, hoor. Een tochtje naar de Paradigit op zondagmiddag leverde voor 10 euro een MSI StarReader op waarmee de geheugenkaart kon worden uitgelezen. En zo kon ik de foto’s toch nog plaatsen. Ik vraag me alleen af waarom de dingen die je nodig hebt altijd stuk gaan en de dingen die je nooit gebruikt het eeuwige leven lijken te hebben?

Mijn presentatie heb ik geplaatst op http://www.slideshare.net/. Dan kun je hem zelfs embedden in een blog. Alleen ik kon hem niet volledig uploaden omdat er dingen uit de handleiding van ISI Thompson in verwerkt zijn, die ik er maar uit heb gehaald i.v.m. copyright. Daardoor is de presentatie nu erg kreupel. Het is wel erg leuk dat Web 2.0, maar als je echt een Web 2.0 mens wilt zijn moet je alles zelf doen: tekst, foto’s, cartoons, alles weten  en nu ook nog powerpoints. Dat vergt veel van je creativiteit. Maar voor een volgende keer is shareslide zeker een ontdekking.

 

Comments

Comment from gerard
Time: April 13, 2008, 6:30 pm

Ziet er goed uit zeg!

Comment from WoW!ter
Time: April 13, 2008, 6:52 pm

Vraag me werkelijk af of Thomson bezwaar tegen overname gaat maken, wanneer het om bibliotheekinstructie gaat. Ze zouden wel uitkijken. Ze hebben liever dan hun producten goed gebruikt worden. En dan is instructie nog steeds onmisbaar. Zwakte van Thomson natuurlijk.

Comment from laika
Time: April 13, 2008, 7:54 pm

Ik ben inmiddels veel relaxter geworden. Morgen verzorg ik een EBM-cursus. “s ochtends ‘n lezing van een uur, daarna begeleid ik de meer gevorderde helft met PICO’s maken en ‘s middags leid ik het computerpracticum. De presentatie kan ik inmiddels dromen. De meeste vragen inmiddels ook wel. Alleen ga ik ze nog wel even goed doornemen, want er kunnen inmiddels allerlei dingen veranderd zijn. Het is wel leuk dat ik een kleine groep heb van 11 bibliothecarissen en artsen. Dan kan het lekker interactief worden.
Vroeger nam ik ook alles tot in den treure door hoor, maar vanwege tijdsgebrek en omdat ik inmiddels weet dat het meestal wel gaat, maak ik me niet meer zo druk.
Maar ik ga nu toch maar even snel beginnen…..

Ik begrijp trouwens niet dat je niet iets uit een handleiding van ISI-thompson zou mogen gebruiken in je slides…
En ook niet dat je in web 2.0 alles zelf moet doen. Het is toch geven en nemen??
(hoewel ik uit ervaring weet dat het soms meer geven dan nemen is.)

Veel succes, George, met alles

P.s. en over dingen die het op de meest cruciale momenten laten afweten wil ik het nu even niet hebben. Maar ik deel die ervaring.

Comment from Dyoke
Time: April 14, 2008, 10:15 am

Leuk om van te voren even te zien wat jij allemaal gaat vertellen in de a.s. presentatie. Omdat ik (nog) niet zo handig ben als jij kan ik je mijn presentatie niet van te voren laten zien via een medium als slideshare. Ja, ik kan hem even opsturen per mail. Óf nog beter op Google Docs achterlaten, maar daarvan heb ik inmiddels de ervaring dat de opmaak kan worden verknald. Waarschijnlijk heb je toch geen tijd om naar een andere ppt te kijken. Net als ik ben je natuurlijk druk bezig met de laatste lootjes om de presentatie op rolletjes te laten lopen.

Comment from Brughagedis
Time: April 14, 2008, 4:20 pm

Iedereen bedankt voor alle goede adviezen. Dit keer ging het technisch een beetje mis. Doordat we telkens in andere zalen onze opwachting maken is het altijd een verrassing wat je aantreft. Dit keer een pc met zo’n korte toetsenbordsnoer en zonder beeldscherm dat het me verbaasd dat daar nooit iemand over geklaagd heeft. Drie meegebrachte laptops brachten voor een groot deel van de presentaties een oplossing. Alleen voor mijn laatste deel over EndNote bleek dat niet geinstalleerd op de enige laptop die internet verbinding had en ook beeld gaf op de beamer. Op mijn eigen laptop was wel alles geinstalleerd, maar die gaf geen beeld op de beamer. Ik weet nu waarom, maar in de gauwigheid voor het bord lukte het niet. Volgende keer toch weer alles van tevoren helemaal uitproberen.
Wat betreft slideshare.net ben ik verbaasd over de vele prachtige presentaties die je daar kunt vinden en die helemaal zelf gemaakt lijken. In principe mag je geen materiaal uploaden dat onder copyright valt. Het scheelt natuurlijk of je de presentatie publiek maakt of private houdt. Voor op een blog moet hij wel publiek worden, dus dan kan iedereen hem ook zien op slideshare.net. Voor een presentatie kan het private en dan zal Thompson niet zoveel bezwaar hebben. Als je zo je hele digitale persoonlijkheid in alle facetten online wilt zetten met eigen gemaakte spullen, dan is dat heel veel werk. Dat is natuurlijk wat anders dan af en toe een plaatje dat van Internet gedownload is op je blog plaatsen. Dat doet iedereen.

Comment from Patricia (No.33)
Time: April 15, 2008, 4:35 pm

Hoi,
Leuk om eens te lezen hoe anderen dit proces ondergaan!
Ikzelf geef de presentaties live op internet, dus zonder diavoorstelling. Het geinige daarvan is dat er dingen mis kunnen gaan, het nadeel is dat er dus ook geen diavoorstelling is om terug te kijken.
Vroeger was ik ook heel zenuwachtig, maar ben er inmiddels overheen.

Zijspoor: een collega is naar de cursus van Laika geweest! Had ik dit van tevoren geweten, dan had ik mijn collega instructies gegeven om haar identiteit te ontfutselen.

Groetjes, Patricia

Comment from brughagedis
Time: April 15, 2008, 9:27 pm

Hoi Patricia,
Daar ben ik dan wel heel benieuwd naar, hoe dat gaat met die live presentaties op Internet en is dat ook voor de UvA? Kun je daar niet eens wat op je blog over schrijven?
Verder ben ik ook heel benieuwd wie Laika nou eigenlijk is, maar ik vind het net zo leuk om met de ontknoping te wachten tot de eindbijeenkomst in mei. Of misschien zelfs later?
Groet, George


View Stats