brughagedis.nl

Deze blog gaat over mezelf en mijn bezighedenFlash Video

14 April, 2008 (21:39) | Technopraat, Video | By: brughagedis

Ik heb me afgevraagd hoe het mogelijk is dat je bij YouTube filmpjes in allerlei verschillende formaten zoals .mov, .avi, .wmv, .mpg kunt uploaden en dat ze vervolgens op vrijwel alle computers zijn te bekijken. Meestal zijn die formaten gebonden aan een bepaald platform zoals Quickitme voor Apple en .avi voor pc’s. Een collega opperde dat de filmpjes omgezet worden in Flash, maar hoe het precies zat wist hij ook niet. Ik kon me wel voorstellen dat je een videoplayer in flash kan maken, maar dat je ook videobeelden in vectorgraphics kan omzetten leek me onwaarschijnlijk. Toch heeft Flash inderdaad een zelfstandig video-formaat, nl. Flash Video, met extensie .FLV. Hierbij wordt een relatief nieuwe standaard voor video-compressie gebruikt die bekend staat als H.264 of MPEG-4 Part 10. Als je je filmpje upload naar YouTube wordt het omgezet naar Flash Video. Omdat de Flashplayer op 98 % van de desktop computers geinstalleerd blijkt te zijn, kan het filmpje op de meeste computers bekeken worden. Er zijn een aantal freeware programma’s waarmee je bovengenoemde videoformaten kunt omzetten naar Flash Video, zoals Free Video to Flash Converter van DVDVideosoft, maar er zijn er veel meer. De geconverteerde video’s kun je embedden in een webpagina, maar sinds kort stelt Adobe ook de eerste versie van de Adobe Media Player (AMP) als gratis download ter beschikking. De download is niet groot 1.4 Mb, voorafgaand wordt ook de zogenaamde AIR geïnstalleerd oftewel Adobes Integrated Runtime. Daarna kun je de Flashvideo’s zelfstandig in de AMP bekijken, zonder dat je een webbrowser nodig hebt. In de AMP worden ook clips uit Amerikaanse televisiekanalen beschikbaar gesteld waaronder MTV , CBS, Adobe TV enz. Interessant hoe dit platform zich gaat ontwikkelen.

Adobe Media Player


View Stats