brughagedis.nl

Deze blog gaat over mezelf en mijn bezighedenAV-perikelen

15 April, 2008 (21:07) | Bibliotheek, Onderwijs | By: brughagedis

De zaal waar wij gisteren de biblibliotheek instructie gaven blijkt dus te beschikken over een zeer geavanceerde nieuwe AV-ICT-voorziening die vorig jaar zomer in 61 collegezalen is aangelegd. In dergelijke collegezalen bevindt zich een mediakast met een dvd/cd-speler, videorecorder, microfoonaansluiting, pc (met standaard software en internetverbinding) en aansluiting voor laptop. Daarnaast zijn in alle zalen met een mediakast standaard een beamer en een groot projectiescherm geïnstalleerd. In de mediakast is een remote control panel waarmee via de intercom contact opgenomen kan worden met het facilitair centrum om problemen op te lossen. Er is zelfs een filmpje (alleen zichtbaar binnen uva-domein) over de bediening van de mediakast.

Instructiekaart

Dit alles is ons dus geheel en al ontgaan. De pc zonder beeldscherm met zijn te korte toetsenbordsnoer werd al snel gediskwalificeerd als onbruikbaar. Daarom haalde ik uit de bibliotheek een laptop die gelukkig beeld gaf op de beamer. Behalve dat hij na vijf minuten automatisch updates begon te installeren en moest worden herstart, ging dat allemaal goed. De docent gebruikte zijn eigen Powerbook. Ik gebruikte de laptop voor mijn verhaal over Web of Science, waarbij ik via wireless live kon zoeken. Ik vind dat altijd wat levendiger dan alleen een powerpoint. Het ging dus goed tot ik bij het laatste onderdeel EndNote wilde laten zien hoe je het Ris-filter uit de Digitale Bibliotheek kunt toevoegen, toen bleek EndNote niet op de laptop geïnstalleerd. Vervolgens ontstond er een soort samenspraak voor twee heren waarin achtereenvolgens alle mogelijkheden werden uitgeprobeerd. De studenten keken toe, gaven advies en werden steeds luidruchtiger. Geen van de drie uitgeprobeerde laptops was goed, of hij gaf geen beeld, of hij had geen endNote of geen netwerkverbinding. Inloggen op de pc in de mediakast lukte niet, mogelijk door een verouderde login. Ik besloot dan ook maar EndNote te laten vallen en met de studenten naar een andere ruimte te gaan voor het maken van opdrachten. Maar ik had wel de pee in.

Achteraf gezien waren er toch wel mogelijkheden geweest om een presentatie over EndNote te doen, waaronder de demo uit de DB te gebruiken. Die had ik zelfs van tevoren gedownload. Maar op het moment zelf ben je zo gefixeerd op de oplossing van zo’n computerprobleem dat het gewoon niet in me opgekomen is. Dat is dan ook een beetje het probleem; wij geven zo onregelmatig les dat je nooit echt in een routine komt en we hebben geen vaste ruimte. Het is elke keer wat anders. Daarom kun je het beste toch een eigen laptop meenemen waarop van tevoren alles is uitgeprobeerd. Maar eigenlijk is dat wel vreemd, want er is vast heel veel geinvesteerd in die apparatuur. Kennelijk is het dan toch nog mogelijk dat we dat niet herkennen. Ik moest wel enorm lachen toen ik daar vanmiddag achter kwam…


View Stats