brughagedis.nl

Deze blog gaat over mezelf en mijn bezighedenEnergieverbruik Internet

20 April, 2008 (20:46) | Aantekeningen, Technopraat | By: brughagedis

Afgelopen vrijdag reed ik voor een LOBBI-vergadering in Groningen  met de auto door de Noord-Oost polder en viel het mij op dat het daar helemaal vol staat met windmolens. Deze week las ik ook in de Metro een berichtje over een Green-IT project van de gemeente Amsterdam dat het doel heeft het energiegebruik in de ICT-sector te verlagen. Momenteel zit 80 % van de ICT-bedrijven in Amsterdam en is die sector goed voor 20 % van het totale energiegebruik van de hoofdstad. Met al die windmolens vlakbij moet daar toch een oplossing voor zijn? Mac ChimneyZou je geen datahotels onder zo’n windmolen kunnen aanleggen? Het deed mij denken aan een accessoire dat ooit voor de Mac Plus in Amerika te koop was voor 18 dollar, de zgn. Mac Chimney. Ik vond een afbeelding in de 2e editie van de Macintosh Bible. Een soort omgekeerde trechter die je bovenop de ventilatorloze Mac Plus kon zetten zodat de geproduceerde warmte werd afgevoerd. Een krankzinnig apparaat! Als je nou aan die schoorsteen een molentje maakt en op de plaats van de Mac een datahotel, heb je een idee wat mij ongeveer voor ogen staat.

Volgens een artikel in Computable bedraagt het energieverbruik van internet servers momenteel ongeveer 180 miljard kilowattuur per jaar. Dat is 1 procent van het wereldenergiegebruik. (Zelfs 3 procent inclusief telefoon- en radioverkeer). Ondanks zuiniger en efficiëntere servers zal dit verbruik de komende jaren nog stijgen omdat het gebruik van Internet verder toeneemt. Deze Spoetnik-cursus draagt daar aan bij. In het Linux Journal wordt elk jaar een Ultimate Linux Box gebouwd en beschreven. In 2005 was dat een multimedia monster met 4 x 2 Ghz AMD Opteron processoren, 32 Gb geheugen en 2 x 32 plus 6 x 73 Gb hdd´s in Raid 10 array. Desondanks bevatte het geen ventilatoren en werd geheel passief  gekoeld met drie Zalman Reserators, een soort radiatoren gevuld met water, waarin de warmte uit de watergekoelde cpu´s d.m.v. wordt convectie afgevoerd. Daardoor was het fluisterstil en gebruikte weinig energie. Er zat wel een 510 Watt powersupply in. Zalman levert alweer enkele jaren ook een tweetal computerbehuizingen waarin geen ventilatoren nodig zijn, de TNN300 en de TNN500AF. Beide kasten bestaan eigenlijk uit een gigantisch koelblok. Reken wel op prijzen van een paar honderd euro en ik vraag me af hoeveel energie het verwerken van het benodigde aluminium heeft gekost. Maar de kasten zien er wel erg fraai uit en een voordeel is ook dat de computer daarnaast nog maar erg weinig geluid maakt.

Ultimate Linux Box 2005

Op de website van Stimular worden tips gegeven over hoe gewone pc´s in bedrijven zuiniger met energie kunnen omgaan. Besparingen kunnen direct online worden berekend. Belangrijkste besparing is de pc uitzetten als deze niet gebruikt wordt en als dat niet kan in ieder geval het energiebeheer (standby van beeldscherm en computer) goed in te stellen.

Comments

Comment from Dyoke
Time: April 21, 2008, 10:05 am

Hi George,
Ik ben blij dat je over het energie verbruik van internet schrijft. Ik denk dat dat toch iets is waar we ons zorgen over moeten maken. Evenals het nog steeds toenemende aantal elektrische apparaten of mobiel telefoneren. Als hier maar voldoende aandacht aan wordt besteed zal er uiteindelijk (over 20 jaar of zo) wel een oplossing zijn gevonden. Op de site van de SP pluk ik het volgende artikeltje (13 december 2007):

Deskundigen slaan alarm over het energieverbruik van internet en IT. In CO2-uitstoot gemeten is die al bijna net zo groot als die van de wereldwijde luchtvaart. Deskundigen schatten dat de hoeveelheid elektriciteit die nodig is voor één individuele zoekopdracht via een zoekmachine als Google genoeg is om een spaarlamp een uur lang te laten branden. (Sp!ts)
http://www.janmarijnissen.nl/2007/09/13/het-energieverbruik-van-je-alter-ego/

Ik laat mijn computer thuis ook niet meer 24 uur aanstaan. Zelfs mijn modem zet ik uit


View Stats