brughagedis.nl

Deze blog gaat over mezelf en mijn bezighedenPSPad

22 April, 2008 (21:00) | Technopraat | By: brughagedis

Vandaag kwam er voor het eerst een student langs met een notebook waarop Ubuntu Linux was geïnstalleerd met de vraag of ik hem kon helpen om op uva-wireless te komen. Volgens de handleiding op de website van het ic-centrum moet je dan met een tekst-editor een configuratiebestand aanmaken. Daarvoor gebruik ik sinds een paar jaar het programmaatje PSPad. Dit handige hulpmiddel is gemaakt door de Tsjechische ict-er Jan Fiala, die het als freeware ter beschikking stelt. Het is een editor met zeer veel handige functies, o.a. het weergeven van de syntax in verschillende kleuren, een hexeditor, linenumbers en wrappen van lines, invoegen van html-tags, een html-previewscherm, de mogelijkheid om in een batch bestanden in een opdracht alle teksten te veranderen en nog veel meer. Met name handig is dat het wel kunt installeren, maar dat dit niet hoeft. Voor een werkomgeving die door ict helemaal is afgesloten  kun je een CAB-bestand downloaden naar een willekeurige plek op je harde schijf. Eenmaal uitgepakt bevat het een volledige versie die meteen werkt zonder dat administrator rechten nodig zijn. Ik heb het op alle plekken waar ik werk inmiddels geïnstalleerd en ik gebruik het vrijwel dagelijks om php-scripts aan te passen voor o.a. dit blog, maar ook het selectie-bestand en ander html-werk. Overigens is het niet gelukt om met Linux op UvA-wireless te komen. We hebben de handleiding precies gevolgd, maar het toch werkte het niet.

Single post in PSPAD editor


View Stats