brughagedis.nl

Deze blog gaat over mezelf en mijn bezighedenBiologische weblogs

23 April, 2008 (11:10) | Blog's, Overpeinzingen, Spoetnik | By: brughagedis

Nu het einde van de cursus in zicht begint te komen, ben ik toch een beetje aan het nadenken over hoe het nu verder moet met dit blog. Daarbij heb ik ook nadrukkelijk WoW!ters vermanende woorden op Debibliothekers Weblog van 29 maart in gedachten:

WoW!ter zegt: maart 29, 2008 at 3:53 pm

Als buitenstaander zie ik het weblog van jullie cursus het liefst evolueren tot een blog met veel nuttige informatie. Toeters en bellen zijn zeker niet het belangrijkst. Het gaat bovenal om de inhoud wat mij betreft.
Natuurlijk zal het thema nu nog de vaak de cursus zijn die jullie volgen, maar de overblijvers zullen daarna naar andere onderwerpen opzoek moeten. Het kan geen kwaad daar nu al een begin mee te maken. Nu staan jullie blogs in de belangstelling, nu is het moment om ook een lezerspubliek op te bouwen.
Doe je best!

Voor mij zou een voor de hand liggende biotoop zijn een blog over mijn werk als informatiespecialist met invalshoeken naar de Biologie, Informatica en mezelf en wat speeltjes die ik zo al doende tegenkom. Zo ongeveer wat ik nu dus doe. Ik ben alleen niet helemaal gerust op de afloop, want mijn bezoekersaantallen schommelen zo tussen de 70 en 140 per dag, waarvan ik aanneem dat een groot deel medecursisten zijn. Wat zal daarvan overblijven als die allemaal weer gewoon aan het werk zijn? Ik heb zo’n idee dat dat niet veel zal zijn.

Daarom is het misschien verstandig om eens om me heen te kijken hoe het zit met de andere Nederlandse blogs op dit gebied? Want om op Engels over te schakelen is me teveel gedoe. Dan kan ik het ook in het Duits gaan doen, dat is ook een groot taalgebied. Ook heb ik besloten om geheel democratisch de bezoekers inspraak te geven over de gewenste inhoud. Zie de poll in de sidebar. Van tevoren zeg ik dat ik de uitslag geheel zal negeren als die me niet bevalt. Wat me ook wel leuk lijkt is een soort portaal te maken naar andere informatie op het web, à la bloglog.

Er blijken wel een aantal biologen te bloggen, maar die hebben het meestal over iets anders. Een bekend voorbeeld is natuurlijk de illustere WoW!ter, van huis uit bioloog die zich heeft bezig gehouden met koffie-planten en op wiens blog het nu gaat over ontwikkelingen op het web met een raakvlak naar bibliotheek en informatievoorziening. Dichter bij huis is er dan Laika die twee dagen geleden een bericht op haar blog plaatste met een verwijzing waarmee haar identiteit zelfs voor de minder snuggere informatiespecialist te achterhalen moet zijn. Ze had natuurlijk al geschreven dat ze medisch bioloog was, maar nu blijkt ze in 2004 meegewerkt te hebben aan een artikel over de gunstige invloed van de kleurstof Lycopeen in tomaten op de groei van prostaatkanker, dat zelfs de BBC heeft gehaald heeft. In Web of Science is haar citatiescore indrukwekkend: ik kon ongeveer 30 artikelen op haar naam vinden, waarvan er een 229 keer geciteerd is. Het is wel een hele eer dat zo’n toponderzoeker zich onder ons gewoon bibliotheekvolk mengt en ik zelfs enkele dagen met haar in een ruimtecapsule heb mogen doorbrengen. Hulde en Respect!!! In haar blog gaat het over haar werk als medisch informatiespecialist, deels in het Engels.
Door op haar naam te Googelen vond ik ook eindelijk het blog van Dries Heesakkers: Spring Library, ook al in het Engels. Hij had het goed verstopt, ik was er al tijden naar op zoek.

Als ik via Google zoek op blog informatiespecialist biologie staan brughagedis.nl en Laika’s MedLibLog bovenaan de lijst met treffers. Daarnaast vond ik de volgende biologisch georiënteerde weblogs:
Een blog over evolutie: evolutie.blog.com, wel interessant en mooi geïllustreerd, maar een beetje teveel over Biologie en te  filosofisch.
Dan is er ecobibl, het blog van Marianne van der Heijden, informatiespecialiste bij het Instituut voor Ecologie. Dat ziet er wel goed uit, moet ik een tijdje gaan volgen.

Met de zoektermen bioinformatica blog vind ik:
Molecular Station, een website met o.a. een blog over Bioinformatica, dat echter niet meer bestaat. De rest van de website bevat wel veel informatie, maar ook veel kreupele php-code.

MGAS nieuws, de nieuwsblog van de Campusbibliotheek Biomedische Wetenschappen van de Katholieke Universiteit Leuven. Daar heb ik al wat nuttige informatie uitgehaald. Misschien een beetje te medisch.

Andere weblogs die ik ga volgen zijn IP Weblog het blog van Informatieprofessional. Nog niet eerder gezien, de vormgeving is wel een beetje slecht leesbaar.

Een vergelijkbare zoekopdracht in het Duitse taalgebied levert wel een leuke blog op: Kornels Welt. Gaat niet over informatie zoeken, maar wel een leuke mix van persoonlijke informatie en wetenswaardigheden die mij ook interesseren.

Zo, dat is wel weer genoeg georiënteerd voor vandaag. Ik heb vast veel gemist en mijn grote voorbeeld heb ik nog niet gevonden. Ik kan het natuurlijk altijd nog over verhuizen gaan hebben.


Comments

Comment from WoW!ter
Time: April 23, 2008, 10:04 pm

George,
Kleine correctie. Ik ben beslist geen bioloog. Ik ben veel praktischer dan dat. Ik ben een Tropische plantenteler die ooit onderzoek heeft gedaan aan oliepalmen en cacao. Maar da’s lang geleden.
Wat je blog betreft moet je niet te star denken. Maar al schrijvende jezelf een podium creeren en wat dat betreft ben jij volgens mij op de goede weg.
Succes er mee!

Comment from brughagedis
Time: April 23, 2008, 10:14 pm

Ok, sorry voor de verkeerde reproduktie van wat ik me over jou meende te herinneren. Bedankt voor de correctie.
Dus alles is goed en het gaat alleen om het schrijven? Dat horen we graag!
Groet, George

Comment from Bert
Time: April 26, 2008, 4:53 pm

En wat dat verhuizen betreft, er is nog steeds een vacature… 😉
Bert

Comment from Jens De Groot
Time: April 29, 2008, 3:28 pm

Correctie: MGAS nieuws is de nieuwsblog van de Campusbibliotheek Biomedische Wetenschappen van de Katholieke Universiteit Leuven, NIET Maastricht.
En inderdaad eerder medisch gericht…

Comment from brughagedis
Time: April 29, 2008, 4:00 pm

@ Jens, Sorry ik had beter moeten kijken. Ben teveel uitgegaan van de veronderstelling dat het uit Maastricht kwam. Bedankt voor je correctie.


View Stats