brughagedis.nl

Deze blog gaat over mezelf en mijn bezighedenZoekmachines

2 May, 2008 (12:02) | Spoetnik, Techniek | By: brughagedis

Er zijn nu drie zoekmachines geïntegreerd in de derde rij knoppen bovenaan dit blog: Google Custom Search, Windows Live Search en Rollyo. Hoewel hierdoor een andere indruk gewekt zou kunnen worden, ben ik zelf niet zo’n voorstander van gepersonaliseerde zoekmachines. De zoekmachine van het UvAweb gebruik ik bijvoorbeeld het liefst zo min mogelijk, eigenlijk alleen voor het vinden van medewerkers en als ik anders echt niet kan vinden wat ik zoek. Ten eerste is het gebruik van een zoekveld namelijk extra werk, je moet bedenken wat je wilt zoeken en ten tweede heb ik geen idee of alles gevonden wordt. Als editor van onze sectie moet ik geregeld eerder gemaakte bladzijden toevoegen aan een pagina en nog steeds gebeurt het mij dat een zojuist geproduceerde titel niet vindbaar is om onduidelijke redenen. Als dat al gebeurt met pagina’s waarvan ik weet dat ze bestaan, hoe zal dat dan zijn met pagina’s waarvan ik dat niet weet? Bij een globale zoekmachine als Google en Yahoo vind ik dat niet erg omdat ik mij kan indenken dat het veel werk is wereldwijd alles te indexeren. Daar heb ik begrip voor. Maar bij een afgebakende website als het UvAweb moeten ze de navigatie zo maken dat er geen zoekmachine nodig is want ik blader liever dan dat ik zoek.

De drie genoemde zoekmachines zie ik dan ook meer als aardigheidje, om iets op mijn blog te vinden kun je nog het beste de bij het thema meegeleverde zoekbalk gebruiken. Google Custom Search heb ik al een paar weken op mijn blog en ik heb het zelfs al serieus gebruikt om iets te vinden, maar dat lukte niet. Uiteindelijk vond ik het wel via de gemeenschappelijk feed op alle commentaren die ik ooit heb gemaakt.

Om een overzicht te krijgen heb ik de drie zoekmachines in het onderstaande overzicht op een aantal punten met elkaar vergeleken.

Overzicht zoekmachines

Windows Live Search komt daar als vrij aardig uit naar voren, het laat zich goed integreren in het blog, de resultaten worden in een apart frame getoond waarin je d.m.v. tabbladen kunt kiezen voor treffers in het blog, de spoetnikblogs en het web. Het aantal resultaten is vanaf het begin groot en relevant. De configuratie is wat lastiger en vereist o.a. het aanmaken van een account waardoor ik nu ook over een msn-account beschik, maar biedt ook extra mogelijkheden voor het configureren van een complexe zoekmachine via een macro. De podcasts op mijn site werden door WLS als enige bovenaan de lijst met treffers getoond. Ook Rollyo toont veel treffers, de configuratie is niet lastig, het heeft een aardig zoekschermpje en de resultaten zijn relevant. Zo worden mijn podcasts gevonden. Ook toont het al enige een lijst met websites waarin wordt gezocht. Enige minpuntje is dat de resultaten op een externe pagina gepresenteerd worden. Google Custom Search stelt wat teleur, weliswaar is aantal websites waarin gezocht moet worden onbeperkt, maar het lijkt wel of niet in al die sites gezocht wordt. Dat is vreemd, want ik vermoed dat alle Spoetnik blogs inmiddels goed geïndexeerd zijn. Bij mijn blog komt de spider zeker vier keer per dag langs. Toch vind hij de podcasts op mijn website niet. Zouden ze bang zijn voor concurrentie van zichzelf? Wel is fraai dat de resultaten op een aparte pagina in het blog getoond worden.

Voorlopig kies ik dus voor Windows Live Search, daar zijn ook zeer geavanceerde toepassingen voor ontwikkeld. En ik heb nu 5 Gb aan wereldwijde opslagruimte via Windows Live Mesh. Geweldig!


View Stats