brughagedis.nl

Deze blog gaat over mezelf en mijn bezighedenBoek gekocht!

15 May, 2008 (20:20) | Bibliotheek, Boeken | By: brughagedis

Het is nauwelijks te geloven, maar toch echt waar. Ik heb een BOEK gekocht! En dan niet zo’n computerboek in de ramsj voor een paar euro of een romannetje dat momenteel iedereen moet lezen. Nee, een echt boek, een studieboek zowaar en de prijs was enkele tientallen euro’s. Zonder dat ik een boekenbon kon inzetten. Om welk boek gaat het dan en vanwaar deze dwaasheid?

Introduction to Bioinformatics Het gaat om: Introduction to Bioinformatics van Arthur M. Lesk (3e editie uit 2008 uitgegeven door Oxford University Press) en ik ga het lezen omdat het me heel overzichtelijk lijkt, uptodate is en er een boel leuke dingen in staan. O.a. een  hoofdstuk over wetenschappelijke literatuur met informatie over Open Access, traditionele en digitale bibliotheken, de informatie explosie, databases, programmeertalen op het web en het verwerken van natuurlijke taal. Allemaal dingen waar ik het over kan hebben tijdens de bibliotheekcurssussen die we in juni weer gaan houden. Bovendien passeren de belangrijkste systemen waarin gegevens voor eiwitsequenties en genexpressie verwerkt worden de revue. Daar was ik al enige tijd grotendeels de weg in kwijt, dus ik hoop nu eindelijk te lezen hoe het allemaal werkt. Er staan ook aardige wetenswaardigheden in; wist u bijvoorbeeld dat de gemiddelde levensduur van een website vergelijkbaar is met die van een menselijke erythrocyt oftewel een rood bloedlichaampje? De levensduur van een erythrocyt bedraagt 120 dagen. Dus ongeveer zolang als de Spoetnik-cursus duurt.

Dat ik zo’n boek koop vind ik vrij normaal. Misschien dat ik eens per jaar op deze manier een boek tegenkom dat ik graag wil hebben. Als je ziet hoeveel informatie ik er daarna vaak uit kan gebruiken vind ik de uitgave geheel verantwoord. Ik vond het dan ook  vreemd dat vorig jaar een kleine rel ontstond tussen een aantal docenten en de bibliotheek omdat wij een aantal exeplaren van een veelgebruikt boek uit onze studiecollectie hadden uitgeleend aan studenten, zodat het niet beschikbaar was voor docenten terwijl ze er les uit moesten geven. Let wel wij wisten niets van afspraken hieromtrent en het lag dat moment gewoon te koop bij het filiaal van Selexys even verderop in de Roeterstraat voor ongeveer 50 euro. Koop het dan gewoon!

Maar de docenten vonden dat wij het boek niet aan studenten hadden moeten uitlenen omdat die het zelf moesten kopen en verplicht waren het altijd bij zich te hebben. Die regel achtten ze niet op zichzelf van toepassing. Misschien arbeidsrechtelijk correct, maar ik vind het de omgekeerde wereld. Uiteindelijk is het allemaal gelukkig gesust, maar ik vind het wel getuigen van een enorme krenterigheid van de kant van de docenten. Het rare van een bibliotheek is dat die het eigenlijk nog tot de kerntaken beschouwt om hierin mee te gaan. Gelukkig behoort het maar tot een heel klein percentage van de dienstverlening zodat er geen verdergaande conclusies aan verbonden hoeven te worden. Zelf koop ik sinds ik ooit begonnen ben met studeren de meeste verplichte literatuur en soms ook wat er omheen. Die bewaar ik dan vaak ook nog. Zou ik dan toch een beetje een bibliofiel zijn?

Comments

Comment from Zygomorf
Time: May 16, 2008, 5:43 am

En wat doe je met de verouderde literatuur? Of met boeken die je, zeg 5 jaar, niet hebt gelezen?
😉

Comment from brughagedis
Time: May 16, 2008, 7:18 am

Ik begrijp waar je op doelt. Een lastig probleem. Ik heb een klein IWO-tje op zolder. Verder gooi ik wel eens wat weg en heb ik wel eens wat naar de Slegte gebracht of op Koniginnedag verkocht. Dat laatste ging erg goed. Het nadenken over welke boeken in de kast mogen blijven en welke ergens anders heen kunnen, vind ik wel een vrij aardige bezigheid die ik ook geregeld uitvoer. Met name op zondag. Maar er blijft teveel staan, zoals iedereen wel op de foto’s elders in dit blog heeft kunnen zien. Ik ben er nog niet helemaal uit.

Comment from Patricia (No.33)
Time: June 10, 2008, 4:44 pm

Bedankt voor de tip!
(niet voor mezelf hoor, veel te ingewikkeld, maar voor “mijn” studenten)


View Stats