brughagedis.nl

Deze blog gaat over mezelf en mijn bezighedenThe Best Is Yet to Come!

19 May, 2008 (15:03) | Blog's, Spoetnik | By: brughagedis

Na alle positieve afsluitende stukjes over de Spoetnik-cursus wordt het hier toch ook tijd voor wat kritische geluiden. Want heeft de cursus inderdaad aan de hooggespannen verwachtingen voldaan? Was elk onderdeel wel even relevant? Waar kunnen we nu mee aan de slag nu we dit allemaal weten? Zijn de inspanningen die we er aan hebben besteed verantwoord geweest? Hebben we genoeg geleerd over Web 2.0 en wat komt hierna? Waar heb ik het meest van geleerd en wat kunnen ze er de volgende keer beter uit laten?

Toen ik aan de cursus begon was ik vooral benieuwd naar hoe het zou zijn om geregeld een soort column te schrijven. Waar moet je het dan over hebben? Hoe kun je het een beetje leuk maken? Zou ik wel steeds wat nieuws weten te bedenken? Na drie maanden is mijn ervaring dat het vreemd genoeg vanzelf lijkt te gaan. Wel is het zo dat je je elke dag een beetje af moet vragen waar je wat over zou kunnen schrijven. Een aantal onderwerpen dienen zich vanzelf aan, zoals de Spoetnikopdrachten zelf en soms gebeurt er ook wat waar je het over kunt hebben. Maar meestal moet je toch zelf iets bedenken. Vaak bedenk je in de loop van de dag wel een onderwerp, maar het is toch een aantal keren gebeurd dat ik naar huis fietste en nog niets bedacht had. Dan wordt het moeilijk en gelukkig had ik  een lijstje van onderwerpen voor noodgevallen. Slechts een enkele keer is het helemaal niet gelukt of heb ik iets bij nader inzien toch maar niet gepubliceerd. Wat dit betreft miste ik toch wel enige sturing van de kant van het Spoetnik-team over waar je het wel niet over zou kunnen hebben, welke dingen je beter niet kan doen, hoe vaak of hoe weinig je moet publiceren en hoe lang de schrijfsels dan moeten zijn? Op dit gebied zijn we enigszins aan onszelf over gelaten. Terwijl er op Internet toch wel tips te vinden zijn over bloggen. Veel heb ik gehad aan de feedback die ik via Spoetnik en daarbuiten ontving.

Ik heb me voor en heleboel zaken aangemeld er even rond gekeken maar vervolgens weinig mee gedaan. Dat vind ik wel jammer, maar het biedt ook de mogelijkheid het nu na afloop van de cursus verder uit te zoeken. Dingen waar ik mee verder wil gaan en waarvoor ik ook wel een nut zie in mijn functie als informatiespecialist zijn: 

 1. Bloggen zelf (WordPress)

 2. Del.icio.us (hoewel ik daar nog niet veel heb toegevoegd)

 3. Flickr

 4. bibliotheek20.ning.com

 5. Second Life

 6. Eigen zoekmachines: Google Custom Search, Windows Live Search en Rollyo

 7. RSS-feeds en Bloglines

 8. Gmail (booklouse1@gmail.com en brughagedis1@mail.com) , Google docs en Windows Live platform (brughagedis@hotmail.com)

 9. Podcasts (misschien)

 10. Slideshare (heb ik nog te weinig mee gedaan)

 11. Wiki’s (eigen wiki is niet zo goed bevallen. pbwiki van nl.biblioblogs vind ik er erg mooi uitzien.)

 12. LibraryThing

 13. Video’s

 14. Widgetbox (met dank ook aan Patricia)

 15. Polls

 16. Technorati en coComments

Dingen waar ik verder weinig mee wil doen: 

 1. Chatten (Maar ik laat het meebo venstertje nog wel even staan, want het staat zo aardig.)

 2. Taggen (vrijwel niks getagd!)

 3. Hyves en  LinkedIn

 4. Twitter

Suggestie voor aanvulling:

 1. Het Maps gebeuren (Google en Yahoo) en wat je daar allemaal mee kunt doen.

 2. De rest moet ik nog uitzoeken (zijn onderwerpen voor het vervolg van dit blog)

Alles bij elkaar dus meer dingen om mee verder te gaan, dan om mee te stoppen. De bladzijde met aanwijzingen hoe je je bij een heleboel websites weer kunt afmelden zal ik dus weinig raadplegen. Als geheel levert de cursus vooral ook een heleboel vragen op en evenzovele antwoorden. Even ruiken aan een aantal dingen en vervolgens geen tijd om het verder uit te zoeken. En een heleboel zelf uitzoeken. Ik vraag mij nog steeds af wat ik van deze onderwijsvorm vindt. Een aantal technische zaken zijn op deze wijze niet helemaal duidelijk geworden, zoals:

 1. Hoe krijg ik mijn avatar op andermans sites?         

 2. Hoe krijg ik mijn avatar zichtbaar bij commentaar op mijn eigen site? (Is mij nog niet gelukt.)

 3. Wat dingen in de layout van mijn thema waar ik niet zo tevreden over ben.

Deze vragen werden meestal op verzoek in één-op-één contact tussen het Spoetnik-team en individuele deelnemers afgehandeld, naar wat ik om mij heen zag op een voortreffelijke manier. Maar de overige deelnemers zijn vervolgens niet op de hoogte gebracht. Eén van de vragen die bij mij nu nog leeft is of dit een eenmalige activiteit was of er vaker een dergelijke cursus wordt georganiseerd? En komt er dan een apart klasje voor de gevorderden die nu hebben meegedaan?

Soms had ik het idee dat de cursus met name voortgetrokken werd door de actief bloggende deelnemers, zoals de verbouwer, in de eerste helft van de cursus Wout, Laika, en nog wat anderen waaronder Wokkelz’s. Ik vond dat het moeilijk was om overzicht te houden van wat er elders allemaal gebeurde en hoe de onderlinge contacten lagen. Ik heb overwogen een soort relatiediagram te maken van alle onderlinge commentaren, maar heb dat als teveel werk terzijde gelegd. Het zou wel leuk zijn als er op het eind een overzicht komt van alle blogs met wat iedereen ervan gemaakt heeft, met aantal berichten, bezoekers, commentaar e.d. Maar dat zit er denk ik niet in. Jammer is ook dat we nooit zullen weten wie er achter al die pseudoniemen schuil gaan. Inmiddels heb ik wel kennisgemaakt met Patrica (No. 33) tijdens de opening van haar foto-expositie.

De afsluiting vind ik een beetje te egalitaristisch. Ik zeg hier bij voorbaat dat ik in het geheel niet geïnteresseerd ben in die iPod en het ding ook absoluut niet wens te ontvangen! Maar de uitkomst is nu geheel en al van toeval afhankelijk en nodigt uit tot een vrijblijvende uitvoering van de opdrachten. Hoeveel tijd anderen er in hebben gestoken wordt buiten beschouwing gelaten. Dat is natuurlijk wel goed om mensen te stimuleren aan de opdrachten mee te doen, maar ik vind het een beetje slecht voor de motivatie. Toch valt de cursus denk ik in mijn top 10 van beste cursussen ooit gevolgd. Hij sloot prima aan bij mijn ervaring en het bood de gelegenheid om onder werktijd kennis te maken met ontwikkelingen waar ik anders niet aan toe kwam. Eeuwige dankbaarheid daarvoor valt het Spoetnik-team ten deel. Bovendien sloot het voor mij prima aan bij de Vogin-cursus die ik vorig jaar in Wageningen heb gevolgd. Ik heb dan ook met veel plezier meegedaan. Ook al heeft het me nogal wat vrije tijd gekost. Wat er mogelijk bleek overtrof mijn stoutste verwachtingen.

Ik heb voor mezelf een overzicht gemaakt van de dingen waar ik het op het blog over kan hebben. Ik denk niet dat ik stop, maar ga voorlopig nog door. De uitslag van de poll die ik had geplaatst heb ik aandachtig bestudeerd. Volgens mij kan ik ongeveer op de huidige wijze doorgaan. Dat je tegenwoordig kunt reizen en bloggen, zoals door Bert Gazendam gedemonstreerd wordt is verheugend, maar ik vraag me af of dat bij mij zo werkt. Voorlopig blijft dit blog dus nog wel voortbestaan. Het Web2.0 gebeuren en alles wat daarmee samenhangt is de laatste tijd ook zoveel in het nieuws dat je eigenlijk niet meer fatsoenlijk zonder eigen blog door het leven kunt. De frequentie van het plaatsen van berichten wordt misschien wel iets minder, want ik ga het alleen doen als ik er zin in heb.

Comments

Comment from Wout Visser
Time: May 23, 2008, 3:15 pm

Hoi George,

Zelf had ik geen zin in een evaluatie, en een evaluatie had feitelijk ook geen zin, want de eerste cursushelft had ik al geevalueerd, en de tweede te snel gedaan om een gewogen oordeel te kunnen vellen. Maar wat je schrijft, klinkt mij intuitief logisch in de oren, zowel op positief als op negatief terrein. Ik was trouwens graag met je mee gegaan naar de opening van de fototentoonstelling, maar dat had ik je natuurlijk kunnen laten weten. Gemiste kans. Ik ga binnenkort wel alleen, wellicht. Ik hoop dat we elkaar binnenkort eens tegen het lijf lopen, dus wacht de datumprikker maar af!

Gegroet, smaakmaker van huis uit 😉

Comment from brughagedis
Time: May 23, 2008, 3:40 pm

Hoi Wout,
Het is een kleine tentoonstelling met veel foto’s die ook op de website staan. Verder mag ik er niks over zeggen. Misschien ga ik er ook nog eens langs, maar ik wil me niet vastleggen op zaterdag. Ik voel ook wel voor een soort borrel, zoals ook door anderen is voorgesteld.
Waar blijft die Spoetnik nou met de uitslag? Het is al over vijven. Ik zou het toch wel leuk vinden om vandaag te horen wie er heeft gewonnen.
Groet George

Comment from Patricia (No.33)
Time: June 10, 2008, 6:00 pm

Ik blijf je blog volgen, voorlopig verdwijn je zeker nog niet uit mijn RSS reader!
(jammer, Wout, gemiste kans…)


View Stats