brughagedis.nl

Deze blog gaat over mezelf en mijn bezighedenVoor mij geen iPod graag!

20 May, 2008 (20:00) | Spoetnik | By: brughagedis

Een korte zoektocht in PubMed levert een tiental artikelen op die een verband leggen tussen het gebruik van handheld music players en hearing loss. Een duidelijk overzicht geeft Sound Output Levels of the iPod and Other MP3 Players: Is There Potential Risk to Hearing? Daaruit blijkt dat de oordopjes van de iPod 5,5 dB meer geluid produceren dan gewone koptelefoons en geen verschil is in soort muziek voor wat betreft het output-volume. (Klassiek wordt niet genoemd.) Als je het volume ongeveer op 70 – 80 % zet, dan kun je dagelijks 1,2 tot 4,6 uur naar muziek luisteren zonder dat het risico op gehoorschade verhoogd wordt. Maar volgens een bericht dat ik op een Canadese nieuwssite kan een iPod evenveel geluid produceren als een opstijgende straaljager, namelijk115 decibel. Bijna 30 decibels meer dan veilig is voor het menselijk gehoor. Het gevaar is dat je door het ontbreken van vervorming bij hogere output-volumes niet in de gaten hebt dat het geluid eigenlijk te hoog staat.  In ieder geval vond Apple het nodig om in een document te beschrijven hoe je het geluidsniveau kunt begrenzen.

In het verleden ben ik wel eens wat onvoorzichtig geweest wat betreft geluids tijdens bezoek aan pop-concerten en in disco’s. Soms voelde je je ingewanden letterlijk in je buik heen en weer trillen door de bas. Het is nu al zo dat ik in een druk café slecht kan horen wat er gezegd wordt. Bovendien moet ik rekening houden met een erfelijke component op latere leeftijd. Dus waarom zou ik dat proces nog versnellen?

Aan een iPod ga ik dan ook zeker niet beginnen. Ik zou hem natuurlijk als mobiele harde schijf kunnen gebruiken, maar die heb ik al. Ik laat deze prijs graag aan mij voorbij gaan. Helaas ben ik zo stom geweest om wel alle opdrachten te maken. Daarom hoop ik dat het Spoetnikteam ernstig met de onderstaande mededeling rekening wil houden:

Ik wil geen een iPod!

Laat ze hem maar aan een gezin met kinderen geven. Ik wil ze natuurlijk niet tegen houden om hun gehoor te verpesten. Hopenlijk blijkt het allemaal onnodig en wordt ik toch niet uitgeloot. Als het nu een digitale camera was geweest…

Comments

Comment from oefening40
Time: May 21, 2008, 1:22 pm

Beste Brughagedis, het is duidelijk dat je geen IPOD wilt. Trouwens, mag ik vragen hoe je gezocht hebt in PubMed? Waarschijnlijk met ‘vrije tekstwoorden’? Ik zoek namelijk naar een manier om mijn cursisten op eenvoudige wijze te laten zoeken in PubMed. Het zoeken met MeSH-termen wordt door een groep mensen als ingewikkeld ervaren. Om deze mensen niet af te schrikken maar toch warm te maken voor zoeken in de grootste internationale biomedische database PubMed, zoek ik naar manieren om zoeken in deze database te vereenvoudigen.
Groetjes, oefening40, Faridi van Etten

Comment from Dyoke
Time: May 21, 2008, 1:38 pm

Beste Brughagedis,
Je mededeling komt oorverdovend luid en duidelijk over. Groetjes, Zygomorf

Comment from brughagedis
Time: May 21, 2008, 2:15 pm

Beste oefening40,
Ik heb inderdaad heel simpel in het begin zoekschermpje van PubMed gezocht met “iPod” en “hearing”. Dat leverde één treffer op, maar in de related articles een verwijzing naar: MP3 players and hearing loss: adolescents’ perceptions of loud music and hearing conservation.Vogel I, Brug J, Hosli EJ, van der Ploeg CP, Raat H. Dat artikel heb ik opgezocht in ScienceDirect en daar stond een van de links in die ik in mijn berichtje heb gebruikt.
Vervolgens ben ik op een of andere manier op de term “handheld music players” terecht gekomen. Ik geloof dat ik het las in een van de gerelateerde artikelen en vond daarmee ook nog een aantal treffers. Ook weer naar related records gekeken en daarop doorgeklikt. De MESH termen niet gebruikt.
Maar ik heb een heel snel gezocht en in het geheel niet representatief. Ik denk dat ik heel veel gemist heb en dat het veel beter kan. Maar ik heb dus relatief veel gerbruikt gemaakt van gerelateerde artikelen.
Ken je overigens PubGet? Zie het filmpje op blog van MGAS:
http://mgas.wordpress.com/2008/04/11/pubget/
Echt een aanrader!
Met vriendelijke groet,
Brughagedis George


View Stats