brughagedis.nl

Deze blog gaat over mezelf en mijn bezighedenHandboeken visueel toegankelijk maken

22 May, 2008 (20:15) | Bibliotheek, Informatie zoeken | By: brughagedis

In het proefschrift Topic driven access to scientific handbooks van de Italiaanse UvA-promovenda Caterina Caracciolo (SIKS Amsterdam, 2008) vond ik een interessant tabelletje met de resultaten van een onderzoek naar het gebruik van elektronische bronnen door Informatica-studenten. Het is gedaan onder 6 (!) master studenten en 8 (!) bachelors Kunstmatige intelligentie. Bij elkaar dus 14 studenten. Zou dat representatief zijn?

Gebruik elektronische bestanden

Het blijkt dat slechts 2 studenten de bibliotheek gebruiken om kennis over een nieuw onderwerp op te doen. De meesten zoeken het liever op in Google of vragen het aan iemand anders. Geen enkele student gebruikt een glossary (verklarende woordenlijst), slechts 3 gebruiken een encyclopedie, 2 zelfs dagelijks. (Welke encyclopedie zou dat dan zijn? Want wij bieden helemaal geen geschikte encyclopedie voor Informatica aan.) Opvallend is ook dat master-studenten geen aantekeningen maken en als digitale informatiebron vooral handouts en Powerpoint slides gebruiken. Gelukkig lezen ze wel tijdschriften en papers. Hieruit lijkt een nogal passieve manier van kennis verzamelen naar voren te komen waarin de bibliotheek geen noemenswaardige rol speelt.

Thinkmap Visual ThesaurusHet proefschrift gaat over het toegankelijk maken van wetenschappelijke handboeken door de inhoud visueel gestructureerd als een soort kenniskaart aan te bieden. Er staat wel meer interessants in. O.a. een summiere beschrijving van de pogingen die tot nu toe gedaan zijn om kennis visueel te structuren, van de Middeleeuwse kennisboom Arbor Scientiae van Ramon Lull, tot aan het Semantische Web.

Als voorbeeld van een zoekinterface wordt de Visual Thesaurus genoemd ontwikkeld door Thinkmap, Inc.  Ik kende het hele ding niet. Had me nou echt iets voor de Spoetnik-cursus geleken. Het nadeel is dat je maar enkele termen kunt opzoeken in de onbetaalde versie. Voor een onbeperkt werkende web- of desktop-versie moet betaald worden. Ik vind hem leuk werken, ongeveer als de aquabrowser. Een gezochte term wordt in het centrum weergegeven met daar omheen in een vertakte boomstructuur de gerelateerde termen. Aan de rechterkant van het scherm vind je korte verklaringen van de gevonden termen. Iets om leuk mee te spelen.

Visual Thesaurus voor term “Cell”

Caterina Carraciolo heeft haar ideeën uitgewerkt in de LoLaLi-browser. Deze is online te raadplegen, maar komt op mij een beetje over als een conceptversie.

Comments

Comment from Patricia (No.33)
Time: June 10, 2008, 6:52 pm

Als contactpersoon voor de opleiding Informatica worstel ik al jaren hoe ik hun interesse voor de bieb kan wekken. Zelfs de docenten zien er het nut niet van in. “Ze kunnen toch alles op internet vinden?!”.
Tja, wat moet ik daar nu tegenin brengen? Want het gaat immers om informatica-studenten…

Comment from brughagedis
Time: June 10, 2008, 9:25 pm

Bij ons is het zo dat er een vak is dat heet academische vaardigheden waarin de studenten o.a. leren om een scriptie te schrijven. De coördinator daarvan heeft ons enkele jaren geleden gevraagd of we iets wilden doen over het zoeken van informatie. Met name omdat de literatuurlijsten verschijnselen van googliaans zoeken vertoonden. Dus er moest wat meer echte literatuur bij. Het is mij niet bekend of die literatuurlijsten inderdaad verbeterd zijn, maar ze vragen ons nu wel elk jaar weer. Dus dat is op zich een goed teken. Maar ik zou niet weten hoe je het moet aanpakken als er vanuit de opleiding zelf geen behoefte is aan zoiets. Want het klopt dat ze alles op Internet kunnen vinden. Elke onderzoeker heeft zo’n beetje al zijn publicaties op zijn website staan.


View Stats