brughagedis.nl

Deze blog gaat over mezelf en mijn bezighedenThe BananaSLUG

27 May, 2008 (20:21) | Informatie zoeken, Zoölogie | By: brughagedis

Deze website  die al sinds 2003 bestaat, heb ik deze week voor het eerst ontdekt. Hij is bedoeld als experiment om de zoekresultaten in Google te verrijken door een zoekterm aan te vullen met random gekozen termen, waarbij gekozen kan worden uit verschillende categorieën, zoals  diernamen, kleuren, anagrammen, jargontermen, grandioze ideeën enz.  Het kan een weerwoord bieden tegen de vaak gehoorde bewering dat je in digitale systemen niet zulke leuke toevallige ontdekkingen kunt doen als welke je soms doet wanneer je in een bibliotheek in een boekenkast snuffelt. Ik betwijfel of dat nu echt zo vaak voorkomt, maar krijg ook de indruk dat The BananaSLUG zijn beste tijd gehad heeft. Kennelijk is het toch niet zo aangeslagen of Google het effectief onschadelijk gemaakt door het aantal zoekopdrachten per dag tot max. 1000 te beperken. Het maakt namelijk gebruikt van een Google API (= Application Programming Interface). Toch vind ik het wel aardig om te weten dat het bestaat en waar het is te vinden.

Bananaslug

Foto: Gabe Hoffman’s Homepage, http://hoffmann.stanford.edu/main.html

De Bananaslug is een naaktslak van het geslacht Ariolimax met een opvallende gele kleur, de grootste soort is de Pacifische banana slug (Ariolimax columbianus) die 25 centimeter kan worden. Er zijn op Internet mooie foto’s van deze trage slijmerige wezens te vinden. Ze hebben overigens niets met bananen te maken, want ze eten vooral dood plantaardig materiaal en bladeren, al gaat een banaan er op zijn tijd best in. Het is niet de grootste naaktslak ter wereld. Dat is Limax cinereoniger (Zwarte aardslak), vrij algemeen in Europa maar slechts op  enkele plekken in Nederland waargenomen (Zuid-Limburg, Gelderland en Drenthe). Deze slak kan 30 cm. lang worden.

De Banana slug is de officiële mascotte van de University of California, Santa Cruz. De slak komt algemeen voor op de campus en om zich af te zetten tegen de nadruk op atletiekprestatie en competitie die op andere Amerikaanse campussen vaak overheerst kozen studenten voor dit trage dier als vertegenwoordiger. Met de jaren werd de mascotte steeds populairder en uiteindelijk moest het universiteitsbestuur ertoe overgaan het tot het officiële vertegenwoordiger te bevorderen. Zoiets vind ik wel aardig. 


View Stats