brughagedis.nl

Deze blog gaat over mezelf en mijn bezighedenWat zit er in een Iomega Portable Hard Drive?

29 May, 2008 (16:27) | Techniek | By: brughagedis

Hier was ik benieuwd naar omdat ik wel eens wilde weten of Iomega met zijn jarenlange ervaring op het gebied van mobiele Zip en Jazz drive´s speciale maatregelen heeft genomen om deze drive´s shockbestendig te maken. Toen ik hem net had pakte iemand hem op terwijl hij in bedrijf was. Daar was ik niet zo gelukkig mee, omdat het nog steeds een harde schijf is en dus gevoelig voor beweging. Nu er een kapot was gevallen kon ik mijn nieuwsgierigheid bevredigen.

 De Portable Hard Drive

De behuizing is erg gemakkelijk te openen. Aan de zijkant zitten twee schroefjes die met een kleine kruiskopschroevendraaier makkelijk zijn los te draaien.

Twee schroefjes aan de zijkant

Daarna kan de inhoud uit de metalen huls geschoven worden. Er blijkt gewoon een mobiele harde schijf in te zitten die je ook in laptops vindt. Met een mini ATA/IDE stekker is de harde schijf verbonden met een opzetstukje waarin de overgang van ATA naar USB geregeld wordt.

Uitgeschoven

De enige bescherming in de metalen huls zijn wat kleine kussentjes van schuimplastic en de harde schijf zelf is omgeven door een plastic omhulsel. Zal wel waterafstotend zijn, maar niet regenvast. De harde schijf zelf is een Hitachi Travelstar van 80 Gb die je ook in laptops vindt. Er staat op “don´t shock”. Als ik dit had geweten had ik ook gewoon alleen die harde schijf kunnen vervangen! Had zo 20 euro gescheeld, denk ik.

Hitachi Travelstar

Mijn conclusie is dat deze drive´s niet schokbestendiger zijn dan normale laptop harde schijven. Wees dus bij gebruik uiterst alert op bewegingen. Liefst plat op tafel leggen en zo rustig mogelijk laten liggen. Niet oppakken wanneer ze in bedrijf zijn!


View Stats