brughagedis.nl

Deze blog gaat over mezelf en mijn bezighedenIdeetje?

3 June, 2008 (00:07) | Bibliotheek, Boeken | By: brughagedis

Iliad Book EditionIn Introduction to Bioinformatics van A.M. Lesk las ik dat Internet er niet alleen voor heeft gezorgd dat veel wetenschappelijke tijdschriften digitaal beschikbaar zijn gekomen, maar ook voor nieuwe methodes om wetenschappelijke resultaten te verspreiden en te publiceren. Bijvoorbeeld door middel van bulletin boards, blogs, cursus notities, presentaties van wetenschappelijke bijeenkomsten en compendia als Wikipedia. Daarnaast zijn nieuwe media toegevoegd, zoals afbeeldingen, filmpjes en geluiden. Dit alles heeft ertoe geleid dat veel onderzoekers nauwelijks nog in de bibliotheek komen. Daarom moet de bibliotheek op zoek naar nieuwe vormen van dienstverlening.

Nu las ik in de Informatie Professional van deze week dat er een nieuwe Iliad-reader is die gericht is op het lezen van boeken. Deze iLiad Book Edition is lichter en iets voordeliger dan de vorige versie, maar heeft geen ingebouwd Wireless internet. Wel is hij standaard voorzien van vijftig klassieke meesterwerken uit de Engelstalige literatuur. Ik bedacht nu of het misschien aardig is als onze bibliotheek een aantal van die apparaten aanschaft en gaat uitlenen? Laatst kreeg ik een prijsopgave te zien van wetenschappelijke titels voor dit soort ebooks en de prijzen vielen me alleszins mee. Laad hem propvol vol met interessante titels en ik denk dat er best mensen zijn die hem eens willen uitproberen. Dus voor de eerste tijd ben je denk ik wel voorzien van klandizie. Ik ga eens informeren wat men ervan vindt.

Comments

Comment from Alice Doek
Time: June 3, 2008, 8:28 am

Er is een EDUBA-project geweest rond de de Iliad reader, met o.a. als conclusie dat het product nog niet rijp is voor gebruik in bibliotheken. Wij hebben 1 apparaatje nu bij Informatiediensten in gebruik. Als je wilt kunt je ‘m een weekje lenen. Lastig is bv. de traagheid bij opstarten en bladeren en de afwezigheid van een zoekfunctie. Voor langdurig (“recreatief”) lezen vind ik ‘m wel fijn.

Comment from Mieke de Heus
Time: June 3, 2008, 9:57 am

je idee is zeker de moeite waard. Bij BiblioNova hebben wij er vorig jaar een aangeschaft; in 1e instantie is er door medewerkers mee geexperimenteerd. Nu is -ie ook beschikbaar voor klanten. Ik geloof dat Almere dat al langer doet. Als je er meer van wilt weten kun je contact opnemen met … (naam en telefoonnummer genoteerd, George).

Comment from brughagedis
Time: June 3, 2008, 11:25 am

Alice en Mieke, bedankt voor jullie reaktie. Het verslag van het iliad-reader priject had ik eigenlijk nog willen vermelden, maar ben ik gisteravond laat vergeten. Het zou ook voor externe belangstellenden interessant kunnen zijn. Het is te downloaden vaanf de volgende link Eindreapport Ereader. Van het aanbod om hem een keer uit te proberen, wil ik zeker binnenkort gebruikmaken.
Groet, George


View Stats