brughagedis.nl

Deze blog gaat over mezelf en mijn bezighedeniRex Iliad eReader

7 July, 2008 (21:25) | Bibliotheek | By: brughagedis

Ik heb voor een week een iRex Iliad eReader te leen van de afdeling Informatiediensten om eens uit te proberen. Al meteen toen ik hem aan mijn collega’s liet zien, bleken ze hem vrijwel allemaal al gezien te hebben tijdens een cursus over eBooks. In plaats van een van de eersten was ik dus een van de laatsten die hem onder ogen kreeg.

Iliad ereader

Over het algemeen vinden ze het een leuk apparaat, maar nog net niet helemaal af. Dat vind ik eigenlijk ook wel. Op een aantal punten is hij tamelijk onhandig. Zo kan ik op het kleine schermpje niets lezen zonder mijn bril af te doen, behalve als de letters van het formaat Grote Letter Boek zijn. Qua formaat lijkt het nog het meest geschikt als vervanger van een pocketboek. Storend vind ik de vrij donkere achtergrond. Hierdoor is het contrast niet zo groot en dat is in een echt boek toch beter. Ook verwacht je eigenlijk van een elektrisch apparaat dat het scherm is verlicht, zodat je het ook kunt gebruiken in een donkere omgeving. Maar dat is bij een gewoon boek natuurlijk ook niet zo. Dat hij vrij traag is stoort mij minder.

Fokke en Sukke’s Betacanon

Natuurlijk ben ik op zoek gegaan naar gratis ebooks. Daarbij heb ik vooral het Mobipocket-formaat uitgeprobeerd, waarvoor ook een reader te downloaden is voor de pc. Er zijn verschillende websites die ebooks in dit formaat aanbieden, waaronder ebook.nl en Selexys downloads. Beide bieden tienduizenden ebooks aan, tegen een prijs die iets lager is dan die van een gewoon boek. Maar ook kun je er enkele tientallen gratis ebooks vinden, waaronder de beta canon van Fokke en Sukke. Het merendeel van de gratis titels is echter zeer bejaard, een voorpublicatie of van schrijvers die mij totaal onbekend zijn en dat waarschijnlijk ook altijd zullen blijven.

Reisboek op de Iliad

Om de ebooks binnen te halen gebruikte ik de usb-aansluiting in de dongle. Die dongle vind ik overigens erg onhandig, wat vooral veroorzaakt wordt doordat het draadje er naartoe te kort is. Bovendien werd de Iliad niet altijd goed herkend door de pc. Verbinding maken met de buitenwereld via de ingebouwde LAN-aansluiting lukte via mijn toch vrij rechttoe-rechtaan netwerk (nog) niet. Maar ik moet de handleiding nog eens goed doornemen. Ik heb hem nog een dag, dus misschien gaat het nog wel lukken. Door de lange reaktietijden van het apparaat is het uitproberen van de verschillende opties via de devicemanager geen groot genoegen.

Al met al vind ik het een leuk uitziend apparaat, waar inmiddels heel veel content voor is te vinden, maar wat nog een beetje onhandig werkt. Graag zou ik ook een iets groter formaat scherm hebben, kleurenweergave en een achtergrond verlichting. Dat komt allemaal wel denk ik. Nu zou ik toch liever iets meer geld uitgeven en een gewone laptop kopen. 

Comments

Comment from WoW!ter
Time: July 8, 2008, 3:04 pm

“Graag zou ik ook een iets groter formaat scherm hebben, kleurenweergave en een achtergrond verlichting.” Volgens mij is dat een laptop….


View Stats