brughagedis.nl

Deze blog gaat over mezelf en mijn bezighedenInformatiespecialist: How hard can it be?

12 October, 2008 (21:31) | Bibliotheek, ebooks | By: brughagedis

Sind kort ben ik dus infornatiespecialist en vakreferent Biologie en Informatica. Ik was al informatiespecialist Informatica en deed Biologie er zo’n beetje bij tot mijn voorgangster met vervroegd pensioen ging en dat is nu gebeurd. Om een of andere reden geven ze er bij ons de voorkeur aan naar deze functie te refereren als vakreferent, maar ik geef de voorkeur aan informatiespecialist. Dan weet op borrels en partijtjes tenminste nooit iemand wat je nou precies doet, ze denken dat het iets met computers en informatie van doen heeft en dat vind ik eigenlijk wel leuk.

Wat doet zo’n vakreferent/informatiespecialist nou eigenlijk? Nou, dat valt reuze mee. Eigenlijk nog gewoon datgene wat ik altijd al deed en dat zijn zo’n beetje alle voorkomende werkzaamheden: van het halen van papier in het magazijn en het bijvullen van de studentenprinters, via het de weg wijzen van eerstejaars studentes tot aan het bedenken van database systemen en het invoeren van gegevens daarin.

Wat daarbij is gekomen, is het volgende:

Het laten bestellen van boeken en goedkeuren van aanvragen voor nieuwe boeken door medewerkers. Voor het bestellen van boeken komt het reuzegoed uit dat er maar liefst twee vestigingen van Selexyz in Amsterdam zijn. Ik ga daar gewoon in de pauze en op zaterdagmiddag even langs en kijk welke nieuwe titels er in de schappen staan. Die bestel ik dan. Vroeger was het nog gemakkelijker, mijn voorgangster had een bestelpasje en die hoefde alleen de boeken aan te wijzen. Ze werden vervolgens op locatie afgeleverd. Wij bestellen via de Centrale Universiteitsbibliotheek, dus dat kan helaas niet meer. Maar ik zou dit goede gebruik graag weer in ere herstellen. Als Amsterdamse Universiteit moeten we eigenlijk de Amsterdamse boekhandels ondersteunen.

Als die boeken dan aangekomen zijn, moeten ze van trefwoorden worden voorzien. Daar heb ik ook iets heel handigs op gevonden: bol.com. Al eerder schreef ik dat veel boeken door hen van trefwoorden worden voorzien. Die hoef ik dan alleen maar over te nemen in het GGC.

In verband met de verhuizing naar de Nieuwe Bibliotheek volgend jaar zijn we druk bezig om een groot deel van de collectie af te voeren naar de centrale opslagplaats in Amsterdam Zuid-Oost. Ook daar heb ik een handig systeem voor gemaakt. Als een titel ooit is uitgeleend of jonger is dan 2001, dan heeft het een gele sticker gekregen en mag hij blijven. Boeken die door medewerkers zijn geselecteerd kregen een oranje sticker. De overblijvende titels gaan naar een bijzondere collectie als ze ouder zijn dan 1900 of naar die opslagplaats als ze daar nog niet zijn. De rest wordt verkocht. Een kind kan de was doen.

Dan zijn er nog de tijdschriften, die zijn wat lastiger. Gelukkig hebben mijn budgetten nog wat marge en zijn er geen grote wensen. Als uit de hemel gevallen kwam dit jaar een verplichte UKB-brede licentie op de BioOne journals. Dat was de laatste jaren al een paar keer een wens geweest, maar het was er nooit van gekomen omdat het vrij duur is. Lachen dat we nu verplicht een licentie moeten nemen!


Vorige week kreeg ik de vraag van mijn baas of ik even 20 titels van de Wiley ebooks wilde uitzoeken. Tja, hoe pak je zoiets aan? Na enig nadenken kwam ik tot de volgende oplossing: ik heb een Rollyo-zoekmachine gemaakt voor de websites van de instituten waarvoor ik verantwoordelijk vor ben. Als ik nu per titel het aantal treffers turf, heb ik een indicatie van de terreinen waar ze met onderzoek mee bezig zijn. Het gaat echter wel om zo´n 2000 ebooks. Wel wat veel. Daarom ben ik bezig met overzicht van de titels waarin het aantal treffers ingevuld kan worden. Het verkeert nog enigszins in een testfase. Maar als je wil, kun je meehelpen.

Link naar overzicht van de Wiley Ebooks waaruit ik een keuze moet maken.

Invulscherm voor invoeren gegevens met ebooks


View Stats