brughagedis.nl

Deze blog gaat over mezelf en mijn bezighedenBoekenverkoop tweede middag

16 October, 2008 (21:48) | Bibliotheek, Boeken | By: brughagedis

Vanmiddag was de tweede middag dat we in de Bibliotheek van Biologie overtollige boeken verkochten, zie mijn bericht van twee dagen geleden: Grote boekenverkoop. Deze keer zijn er aanmerkelijk minder mensen geweest, ik denk zo’n 10 – 15. Maar er zijn bijna evenveel boeken verkocht, naar schatting een stuk of 90. Er waren vooral mensen die op zoek waren naar insektenboeken. Ook heeft het ongeveer evenveel opgeleverd, ondanks dat ze bij elke twee boeken er één gratis cadeau deden. Hierbij moet aangetekend worden dat ik zelf ook voor zo’n 20 euro heb gekocht (en betaald!) Daarbij heb ik wel gewacht tot de gewone verkoop beëindigd was.

Serieuze boekenliefhebbers

Op zoek naar boeken over insekten

Bij elkaar zijn we op deze manier zo’n 20 procent van de 2400 af te voeren titels kwijtgeraakt. Dat valt aan de ene kant mee, aan de andere kant stemt het tot nadenken. Zeker als je bedenkt dat we het grootste deel gratis hebben weggegeven. De meest gehoorde reden om niets mee te nemen was dat de boekenkast al vol is. Daar leidt ik uit af dat deze boeken nog maar weinig nut hebben, of ze er te slecht uitzien. Als je dan bedenkt hoeveel geld het heeft gekost om al die tamelijk nutteloze werken die niemand nog voor 1 euro wil kopen al die jaren in de bibliotheek op te slaan en te verwerken, dan vraag ik me wel een beetje af waar we soms mee bezig zijn.

Duurdere werken

Van de tafel werden vooral de recentere boeken gekocht

Een opmerkelijk staaltje daarvan kwam ik ook vanmiddag tegen toen ik een cassette uitleende met topografische kaarten van de Canarische eilanden waarin maar liefst 10 afzonderlijke barcodes waren geplakt. Op elke kaart één en nog één op het boek en één op de cd. Bij het uitlenen moet je dus 10 barcodes scannen en over een tijdje ook weer 10 bij het innemen. Dit alles om te voorkomen dat er ook maar iets zoek raakt. Deze cassette vormt zo op het oog één afzonderlijk en compleet uitleenobject en bovendien hebben we hem gratis gekregen. Hier heeft de beveiliging kennelijk geprevaleerd boven overwegingen van efficiëntie en ik betwijfel of het werkt zoals het is bedacht. Want er gaat geen belletje af als je een onderdeel per ongeluk niet meescant. Bovendien is het gemakkelijker om tijdens het uitlenen en innemen even alle onderdelen te controleren dan om ze allemaal te scannen.

Legere kasten

De kasten zijn toch wat leger

Over 10 jaar staat die cassette misschien net zo te koop als nu de boeken in de afvoerkasten. Is het erg als er dan wat kaarten missen? Zou u de onderstaande boeken voor een paar euro hebben gekocht? Nou ik wel! De verkoop gaat voorlopig nog gewoon door.

Fuhrer Biologischen Fachliteratur  Statistical Tables Phylogenie


View Stats