brughagedis.nl

Deze blog gaat over mezelf en mijn bezighedenOperatie iMac

Bij de kringloopwinkel in de Marius Bauerstraat kocht ik zaterdagmiddag voor 45 euro een iMac Graphite zonder garantie. Thuis bleek hij pas na lange tijd op te starten en daarbij telkens een schurend geluid te maken voordat als er iets van de harde schijf werd gelezen. Ik dacht dat de harde schijf kapot was en vervangen diende te worden. Op Internet is te vinden hoe je zo’n machine openmaakt en het lukt me in ongeveer een half uur.

Ten eerste heb je het volgende gereedschap nodig: een normale en een wat kleinere kruiskop schroevendraaier, een pincet, een zachte ondergrond (handdoek).

 Gereedschap

Leg de iMac op zijn kop op de handdoek en schroef de twee zichtbare schroeven los, haal vervolgens het klepje dat de vga-uitgang afschermt los en schroef ook daar twee schroeven los.

Schroeven

Trek vervolgens het plastic afdeksel los omhoog. Dit gaat aan de achterkant heel gemakkelijk, maar aan de voorkant is het met twee inkepingen tegen de bekleding van de beeldbuis bevestigd. Je moet een beetje wrikken en de boel kan afbreken, maar met een beetje geluk gaat hij los. De iMac ligt erbij als een gerookte makreel.

Uit elkaar

Vervolgens moeten de zes kleine schroefjes die het aluminium rooster op zijn plaats houden losgedraaid worden. Omdat ze gemakkelijk zoek raken in het omhulsel van de beeldbuis houd ik ze tijdens het losdraaien vast met het pincet.

Schroefj

Dan kan het rooster eraf getrokken worden, van voren naar achter omdat het daar om de vga-uitgang zit en komt de bracket met de harde schijf en cd-speler binnen bereik.

Harde schijf

Verwijder voor het loshalen van de harde schijf eerst het geheugen. Dit is erg gevoelig voor statische electriciteit dus ontlaadt jezelf eerst door de verwarming of een waterleidingbuis aan te raken. Vervolgens kan de IDE-kabel losgetrokken worden en de molex van de voeding. De harde schijf zit met vier schroefjes vast. Als deze losgemaakt zijn kan de harde schijf uit het omhulsel getrokken worden.

Nadat ik de harde schijf verwisseld had bleek het probleem nog niet verholpen. Daarop heb ik de oorspronkelijk harde schijf weer teruggezet en de configuratie nog eens goed bekeken. Het bleek dat in het regelpaneel “Opstarten” stond ingesteld dat hij vanaf een netwerkschijf moest opstarten. Vandaar de lange wachttijd. Hierna ging het opstarten beter, maar nog steeds erg traag en het schurende geluid bleef. Ik vermoed iets met de voeding of de video controller. Dat komt bij veel iMacs voor. Maar hij doet het wel weer.

 Hij doet het wel weer

Als iemand nog een slot-loading iMac thuis heeft die hij voor een klein prijsje kwijt wil, dan kan hij contact opnemen. Het is voor een vriend die er video’s op wil bewerken. Moet dus wel Firewire hebben.

Write a comment

You must be logged in to post a comment.


View Stats