brughagedis.nl

Deze blog gaat over mezelf en mijn bezighedenComputers afvoeren

Geregeld vind ik op straat computers die nog helemaal blijken te werken en allerlei privé gegevens bevatten. Het lijkt of sommige mensen niet weten hoe ze hun computer het beste kunnen afvoeren. Daarom hier wat tips aan de hand van een voorbeeld.

Enkele maanden terug vond ik onderweg naar huis een computer van een onbekend merk met een Intel Celeron 655 Mhz processor, 128 Mb geheugen, 20 Gb harde schijf en zowel windows 2000 als XP geïnstalleerd. Op de harde schijf wemelde het van de foto’s, documenten en mailcorrespondentie van de vorige eigenaresse.

desktop1.jpg

Het is natuurlijk het beste om zo’n computer aan een neefje, nichtje of collega te geven die er nog mee kan msn-en of schoolwerk op kan doen. Als dat niet mogelijk is, breng hem dan naar één van de zes afvalpunten die zich verspreid over de stad bevinden. Daar wordt de computer op een verantwoorde manier uit elkaar gehaald en kunnen onderdelen worden gerecyceld. Als dat allemaal niet lukt, zet hem dan op straat. Er zijn drie dingen die je kunt doen om te voorkomen dat er gegevens op de computer achterblijven.

1) De harde schijf formatteren

Ga naar Start >> Deze computer en klik rechts op het icoontje van de harde schijf (Meestal c: bij Windows). Er opent zich een snelmenu waaronder de mogelijkheid om de harde schijf te formatteren. Klik op OK en na nog een paar opties en een waarschuwing wordt de harde schijf geformatteerd. Deze informatie is met bepaalde programma’s wel weer te herstellen, maar de gelegenheidsvinder zal niet zoveel moeite doen. Bij een Apple kan de harde schijf niet geformatterd worden als het besturingssysteem zich op de dezelfde schijf bevindt.

Formatteren

Ook zijn er programmaatjes die de gegevens op een harde schijf kunnen verwijderen of oonbruikbaar maken. Van  WoW!ter kreeg ik een tip over het gratis data removal tool “Eraser” dat bij Heidi Computer Ltd.  gedownload kan worden. Eraser overschrijft de gegegevens op de harde schijf met willekeurige data in bepaalde patronen. Dat is eleganter en beter dan formatteren.

2) De harde schijf verwijderen. 

Schroef hiervoor de kast open. Meestal zitten er aan de achterkant van de kast rechts twee of drie schroeven of schuiven die losgedraaid kunnen worden, waarna het zijpaneel weggeschoven kan worden en de binnekant van de behuizing bereikbaar wordt. De harde schijf bevindt zich vaak in een metalen houder onder de floppy drive en is herkenbaar aan een brede platte grijze lintkabel die met een brede stekker eraan vast zit. Deze kabel zit aan de andere kant vast aan het moederbord en soms ook nog aan de CD- of DVD-drive. Ook zit er een rechthoekig stekkertje aan de harde schijf vast met gele, zwarte en rode draden die naar de voeding lopen. Trek de lintkabel en het stekkertje van de voeding los, schroef de schroeven waarmee de harde schijf vastzit los en haal hem uit de computer. Je kunt de harde schijf bewaren of apart van de behuizing in de prullenbak gooien. Beter is natuurlijk om hem als chemisch afval in te leveren.

 

Harde schijf in houder

3) Spanningsschakelaar omzetten

Op de meeste computers zit aan de achterkant een schakelaartje waarmee gekozen kan worden tussen de Europese elektriciteitsnet (220 Volt) en het Amerikaanse (115 Volt). Als dit schakelaartje op 115 wordt gezet en vervolgens de stekker in het stopcontact wordt gestopt hoor je meestal niet meer dan een zachte tik. De voeding is op dat moment echter vrijwel zeker doorgebrand en met een beetje geluk is er nog meer beschadigd. De computer  werkt niet meer en is voor veel vinders niet interessant geworden. Omdat de harde schijf deze behandeling echter wel kan overleven en de computer met een andere voediing wel weer kan werken is de methode niet 100 %. Om zeker te zijn dat er geen gegevens op de computer overblijven kan deze methode het beste gecombineerd met één van de andere.

Spannings schakelaar

 

Comments

Comment from WoW!ter
Time: March 4, 2008, 6:09 pm

Ik gebruik altijd heidi eraser om de schijf meerdere malen te overscrhijven, dat werkt beter dan formatteren

Comment from booklouse1
Time: March 4, 2008, 10:14 pm

Hoi WoW!ter,
Goede tip. Kende het niet. Doe zelf meestal wel een low-level format (indien mogelijk) of schrijf allemaal nullen naar de disk. Dat lijkt me ook wel goed. Zal het toevoegen aan de pagina.

Write a comment

You must be logged in to post a comment.


View Stats