brughagedis.nl

Deze blog gaat over mezelf en mijn bezighedenWordPress blog zelf hosten

De afgelopen weken ben ik er langzamerhand achter gekomen dat het voordelen heeft om je blog zelf te hosten i.p.v. het bij WordPress.com onder te brengen, zoals:

  • Mogelijkheid om veel meer thema’s te kiezen. Ook thema’s die niet de WordPress-site staan.
  • Aanpassen van je stylesheet voor kleinere, grotere letters of lettertype. Hiervoor moet je bij WordPress extra betalen.
  • Uitgebreidere keuze is aan plugin’s en widgets zodat je bijvoorbeeld je blog in ‘maintenance mode’ kunt zetten
  • Aanpassen van php-scripts en toevoegen van Javascript. Niet voor iedereen weggelegd.
  • Embedden van Flash-movies, bijvoorbeeld voor polls. Bij mijn provider worden ook aparte php-polls aangeboden.

Er zijn ook nadelen, zo is bijvoorbeeld het assortiment aan widgets in de standaard installatie tamelijk sober en er zijn slechts twee plugins. Hoe je een afbeelding van jezelf toevoegt aan comments moet je ook zelf uitzoeken. Er zit geen statistiek plugin bij en je kunt ook niet zien hoe blog het t.o.v. overige WordPress blogs doet. Bovendien met jezelf voor backups e.d. zorgen.
Om de keuze of je zelf wilt gaan hosten wat duidelijker te maken heb ik hieronder beschreven wat het inhoudt als je een WordPress blog zelf wilt gaan hosten.

1) Zoeken van een geschikte provider en kiezen van een domeinnaam.

Het wemelt van de Internet service Providers (ISPs’s), een handig overzicht vind je bij ISPGids.com. Er zijn gratis aanbieders, maar reken dan niet op veel service en het zou kunnen dat je een andere provider moet kiezen als je blog teveel verkeer aantrekt. Er zijn al goede providers waar je voor 2 tot 3 euro maandelijks een site kunt hosten.

Domeinregistratie

Bij een provider kun je een domein kiezen en registreren, dan kun je de site ook een eigen naam geven. Want het is toch veel leuker als de link naar je website www.jedomeinnaam.nl heeft, in plaats van www.ispprovider.com-users/blognaam? Bij mijn provider krijg je voor 3 euro maandelijks een gratis domein met 50 Mb ruimte, 5 Gb verkeer per maand en 2 MySQL databases. Let wel, dat gratis slaat alleen op het hosten van het domein, voor de registratie en behouden van de domein naam betaal je jaarlijks 7 tot 10 euro. Dit basisaanbod is ruim voldoende voor een WordPress blog en eventueel nog een tweede of iets anders. Bovendien krijg je een uitgebreid software pakket met o.a. WordPress en een controlepaneel waarmee je allerlei handelingen kunt uitvoeren, zoals bestandsbeheer, een editor, phpAdmin voor het beheren van de MySQL database en statistiek programma´s. Dit werkt allemaal vrijwel probleemloos, maar niet alle providers hebben zo´n uitgebreid aanbod. Ik heb nog geen gebruik hoeven maken van de ondersteuning. Reken niet teveel telefonische ondersteuning bij mij werkt het met tickets, via email. Je krijgt een aantal gratis tickets per maand, daarna moet je betalen. Er is geen telefonische ondersteuning.

2) WordPress installeren

Nadat je je hebt aangemeld en de inschrijving is bevetigd, lijkt de situatie in eerste instantie vergelijkbaar met je eerste DOS-installatie: je krijgt een email met allemaal inlogcodes en verder niks. De bedoeling is dat je met die codes inlogt. Via het bestandsbeheer kun je dan zien dat er een folder is met bijvoorbeeld de naam www of public_html. Dat is de folder zgn. root-folder (ook wel aangeduid met het teken /) waarin je alle bestanden kunt doen die je via internet wilt publiceren. Standaard zit er een bestandje in dat index.php of index.html heet en dat is je eerste standaard openingspagina. Deze openingspagina kun je aanpassen met een plaatje en een link naar je blog. Dat moet je dan wel eerst installeren. Daarvoor zijn er twee mogelijkheden:

1) Je maakt gebruik van de mogelijkheid om WordPress te installeren via een installatiepakket dat door je provider wordt aangeboden. Dit houdt in dat je de link naar het installatiepakket opent en vervolgens op installeren klikt. Er wordt je dan gevraagd waar je het pakket wilt installeren. Je kunt kiezen voor direct in de hoofdfolder van je www-public folder. Er worden dan een drietal mappen gemaakt met daarin je WordPress installatie en een aantal losse bestanden. Het bestandje index.php wordt vervangen door het bestand index.php van WordPress. Je blog is dan voortaan de openingsbladzijde van je website. Je kunt er ook voor keizen WordPress in een subfolder te installeren, dat is aan te raden als je niog meer blogs of web-applicaties wilt gaan opzetten. Het geheel behelst niet veel meer dan een paar keer op OK klikken. Het adres wordt dan www.jedomeinnaam.nl/blognaam. Vervolgens kun je je blog gaan inrichten als een gewone WordPress-installatie. Zie de configuratie van WordPress verderop. Nadeel is dat je afhankelijk bent van het installatie-pakket van je provider. Bij mij werd een verouderde versie geïnstalleerd, die ik naderhand moest updaten met een aantal complicaties.

Control panel

2) Je kunt ook de laatste versie van WordPress.com downloaden en zelf installeren. Er is ook een Nederlandse versie. Daarvoor moet je het pakket eerst uitpakken met Winzip o.id. en vervolgens naar je site uploaden. Hiervoor heb je een ftp-client nodig. Daarvan zijn er ook verschillende gratis verkrijgbaar. Een aardige die ik momenteel gebruik is Filezilla, te downloaden op http://filezilla/project.org. Het installeren daarvan stelt niet veel meer voor dan een paar keer klikken op OK, I Agree en Install. Het programma opent zich als een soort bestandsbeheer met aan de linkerkant de bestanden op je eigen computer en aan de rechterkant die op de server. Vul onder menuoptie File (Bestand) bij Sitebeheer de gegevens van je website in. Deze heb je gekregen van je provider. Klik op bewaar en vervolgens onthoudt Filezilla voortaan de gegevens.

Filezilla

Voordat je kunt gaan uploaden moet je het ingepakte zip-bestand eerst uitpakken en het configuratie bestand invullen. De configuratie wordt vastgelegd in het bestand wp-config-sample.php. Verander de naam van dit bestand in wp-config.php. Open het daarna met Notepad of een andere gratis html-editor zoals Notetab Light of PSPad. Je ziet dan het een scherm vergelijkbaar met het onderstaande:

wp-config,php

Dat lijkt allemaal ingewikkeld, maar er hoeven infeite maar drie gegevens te worden ingevuld: bij DB_NAME, de naam van de MySQL-database waarin de gegevens worden bewaard. Bij DB_USER de inlognaam voor deze database met alle rechten en bij DB_PASSWORD het wachtwoord. Het vierde invulveld DB_HOST kan meestal gewoon ‘localhost’blijven. Deze gegevens krijg je soms van je provider of het is nodig om eerst een MySQL database aan te maken. Meestal is het gebruik van de MySQL-database niet exclusief aan jouw account voorgbehouden en is er een MySQL-manager waarin je gemakkelijk een database kunt aanmaken. De naam van de database is dan meestal gedeeltelijk al vastgesteld. Daarna kan de datase beheerd worden met phpMyAdmin. Geef WordPress alle rechten voor de database. Bewaar het veranderde configuratiebestand wp-config-php.

Bij mijn provider zit er in het controlepaneel een optie om .zip bestanden op de server zelf uit te pakken en kan de configuratie van het bestand wp-config.php ook op de server worden uitgevoerd met een online editor.

3) WordPress configureren

Upload vervolgens alle bestanden naar de server. WordPress bestaat uit een drietal mappen: wp-admin, wp-content (hierin worden de thema’s en geuploade bestanden worden bewaard), wp-includes en een tiental losse bestanden. Afhankelijk of je WordPress in de root-folder of in een submap wilt installeren sleep je de hele zaak met he muis naar de betreffende folder en de zaak wordt geupload. Start je webbrowser op en surf naar de locatie www.jouwdomeinnaam/subfolder/wp-admin/install.php. Als het goed is zie je dan een WordPress bladzijde. Vul op de eerste bladzijde je naam en emailadres in en klik op “Proceed to next step”. WordPress maakt nu in de MySQLdatabase de tabellen met gegevens aan, geeft je een initiële inlognaam en wachtwoord en vervolgens kun je inloggen op je blog. Surf naar www.mijndomein.nl/subfolder/wp-login.php en de rest is bekend.

4) Permalink structuur aanpassen

Standaard is de url die door WordPress gebruikt wordt tamelijk lelijk met een vraagteken en afkortingen voor de berichten of pagina’s:

http://brughagedis.nl/blog/?p=123

Dit kan verbeterd worden door de zgn. permalink structuur aan te passen. Hiervoor heeft WordPress een handige bladzijde in het Opties-menu:

Permalink

Afhankelijk van de keuze worden de instellingen het .htaccess-bestand aangepast. Dit is een bestandje dat in folders op de server geplaatst kan worden voor het geven van  instructies aan de Apache-webserver. Bijvoorbeeld om te voorkomen dat er een listing van de directory kan worden opgevraagd of om de URL te herschrijven. De naam van het bestand wordt voorafgegaan wordt door een punt zodat het niet zichtbaar is op Unix-systemen. Het bestandje kan met een teksteditor worden aangemaakt en vervolgens ge-upload naar de server. In het ftp-progamma moet vaak wel worden aangevinkt dat .htaccess-bestanden zichtbaar zijn.

Meer informatie:
WordPress heeft zelf ook heel uitgebreide support pagina’s.
Meer informatie over de permalinks.
Meer informatie over .htaccess.

Comments

Comment from Dyoke
Time: March 25, 2008, 8:48 am

Mijn hemel George, jouw blog begint zowaar een heuse handleiding voor bloggen, blogsites, andere andere gein en ongein te worden. Ik kan je niet meer bijbenen hoor, Dyoke

Comment from Patricia (No.33)
Time: March 25, 2008, 7:38 pm

Heftig verhaal!
En dan te bedenken dat ik al die stappen doorlopen heb…
🙂

Comment from WoW!ter
Time: March 25, 2008, 11:27 pm

Goed verhaal George. Ik heb er een tijd over nagedacht, maar uiteindelijk viel de techno hobbel wel mee. Ik vind de vrijheid die een self gehost systeem biedt meer dan de moeite waard. Het pallet aan plugins voor wordpress is zo groot. De keuze aan layouts…
Ik vind het nog steeds jammer dat ik destijds voor mijn Nl blog met blogger ben begonnen. Ik vind mijn engelse blog vele malen mooier.
Nog een tip: Tweak de .htaccess een beetje zodat je volledige titels in de URL krijgt, dat optimaliseert je blog beter voor zoekmachines.
Success er mee.

Comment from brughagedis
Time: March 26, 2008, 8:45 am

Hoi WoW!ter,
Goede tip! Helemaal niet aan .htaccess gedacht. Zal ik wat over toevoegen. Hier alvast een link naar een bladzijde met uitleg over waar het hier om gaat:
http://www.jwbobbink.nl/bobbink/seo-tips/urls-herschrijven-met-mod_rewrite-in-htaccess-bestand/
Maar je moet sowieso natuurlijk je installatie beschermen. Was ik vergeten.

Comment from Areriaeuronee
Time: June 1, 2008, 12:26 am

Hello, my friend!
Please, don’t hate me, I just want to earn some money 🙂
See you!
Buy phentermine here!

Write a comment

You must be logged in to post a comment.


View Stats